Još veći budžet za zeleniju Srbiju! Značajna sredstva biće izdvojena i za uklanjanje divljih deponija

23.10.2023

19:02

0

Ministarka Vujović je rekla da će se uslovi za zatvaranje nesanitarnih deponija stvoriti izgradnjom regionalnih i reciklažnih centara

Još veći budžet za zeleniju Srbiju! Značajna sredstva biće izdvojena i za uklanjanje divljih deponija
Irena Vujović - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da su Predlogom Zakona o budžetu Srbije za 2024. godinu za zelene projekte opredeljena još veća sredstva u odnosu na tekuću godinu, saopštilo je Ministarstvo.

- U ovom momentu gradimo više od 100 kilometara kanalizacione mreže u Nišu, Pećincima, Gornjem Milanovcu, Boljevcu i Raškoj. Očekujem da se uskoro krene i sa radovima na izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda u Čačku, Bečeju, Sečnju, Apatinu, Pećincima, Priboju, Osečini i Beloj Palanci. Građani će uskoro osetiti benefite projekata koji su u toku - rekla je Vujović u Narodnoj skupštini.

Ona je istakla da su planirana značajna sredstva i za uklanjanje divljih deponija i, što je još važnije, za zatvaranje i sanaciju nesanitarnih deponija.

- Planirali smo više od milijardu dinara za narednu godinu, kako bi ružna slika nesanitarnih deponija na koje gradovi i opštine odlažu otpad i duže od 50 godina, postala prošlost. To je gotovo dva puta više nego što smo ove godine uložili u te svrhe - rekla je Vujović.

Ona je dodala da će se uslovi za zatvaranje nesanitarnih deponija stvoriti izgradnjom regionalnih i reciklažnih centara, na čemu se takođe intenzivno radi.

- Počeli smo izgradnju modernog regionalnog centra za upravljanje otpadom u opštini Ub. To je izuzetno važno za građane Srbije, a pre svega za 15 lokalnih samouprava koji će gravitirati ka tom centru. To je jedan od šest regionalnih i reciklažnih centara koji će biti izgrađeni u narednih nekoliko godina - rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, do kraja godine i početkom 2024. počeće i radovi na proširenju regionalnog centra za upravljanje otpadom Srem-Mačva, zatim Duboko-Užice, Pirot, a očekuje nas izgradnja i regionalnog centra u Novom Sadu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike