"Sajmom zelenih ideja" na Kalemegdanu obeležen Dan zaštite životne sredine: "Podrška u kapitalnim zelenim investicijama nam je neophodna"

05.06.2023

12:53

0

Mi radimo zajedno kako bismo aktivirali zajednice i države, da udružimo snage kako bismo obezbedili čist vazduh i vodu, kao i bezbednu hranu, objasnio je Žiofre

"Sajmom zelenih ideja" na Kalemegdanu obeležen Dan zaštite životne sredine: "Podrška u kapitalnim zelenim investicijama nam je neophodna"
Kalemegdan - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre otvorili su danas "Sajam zelenih ideja, projekata i inovacija".

- Danas, sa našim partnerima iz EU i izlagačima koji su predstavili najinovativnije ideje koje će građani moći da vide na Kalemegdanu, obeležavamo Međunarodni dan zaštite životne sredine - rekla je Vujovićeva.

Ona je zahvalila delegaciji EU, Vladi Švajcarske i Kraljevini Švedske, kao i partnerima iz UNDP-a koji odvajaju značajna donatorska sredstva kako bi, kako je rekla, zajedničkim snagama pravili pomake nabolje u zaštiti životne sredine.

- Podrška u kapitalnim zelenim investivcijama nam je neophodna kako bismo mogli da unapredimo kvalitet životne sredine i omogućimo bolji život svakoga od nas - istakla je ministarka.

Kako je objasnila, to se odnosi na izgradnju regionalnih centara za upravljanje čvrstim otpadom, ali isto tako i za izgradnju nedostajuće kanalizacije.

Žiofre je rekao da se ovim događajem započinje i zelena nedelja u EU koja će u Srbiji biti realizovana na 20 različitih lokacija.

- Mi radimo zajedno kako bismo aktivirali zajednice i države, da udružimo snage kako bismo obezbedili čist vazduh i vodu, kao i bezbednu hranu. Nephodno su nam veštine, inovacije i stručni ljudi - objasnio je Žiofre.

Zahvaljujući UNDP-u koji je organizovao današnji događaj danas na Kalemegdanu, nastale su divne ideje, dodao je on. 

- Želimo da postanemo prvi kontinent koji će biti karbonski neutralan do 2050 godine. Da bismo to uspeli da postignemo potrebni su nam snažni partneri u EU i van nje, i zato sarađujemo sa partnerima kao što je Srbija, koja je zemlja kandidat, na realizaciji brojnih projekata - istakao je Žiofre.

Sajam je otvoren u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" na Malom Kalemegdanu.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike