Novi zakon udara na pušače: Na svim paklicama fotografije da vam se duvan smuči, a snus i elektronske cigarete zabranjeni za maloletnike

24.10.2023

07:50

0

Najznačajnije promene koje zakon donosi tiču se činjenice da maloletnicima više neće biti tako lako dostupni nikotinski proizvodi

Novi zakon udara na pušače: Na svim paklicama fotografije da vam se duvan smuči, a snus i elektronske cigarete zabranjeni za maloletnike
Copyright Profimedia

Predlog Zakona o izmenama i dopunama zakona o duvanu ušao je u skupštinsku proceduru i tokom aktuelnog zasedanja Skupštine Srbije poslanici bi trebalo da glasaju o njegovom usvajanju. Najznačajnije promene koje on donosi tiču se činjenice da maloletnicima više neće biti tako lako dostupni nikotinski proizvodi kao što su snus i razni oblici elektronskih cigareta, pa i onih za jednokratnu upotrebu, dok će oni malo stariji pušači morati da prihvate da im na paklici cigareta ili kesici duvana bude i fotografija koja oslikava zdravstvene posledice pušenja. Ili će, jednostavno, da prestanu da puše, što i jeste krajnji cilj ovakve mere koja je odavno sprovedena u brojnim evropskim zemljama.

Nije zgoreg napomenuti i da je ministarka zdravlja dr Danica Grujičić najavila da već sledeće godine očekuje uvođenje zabrane pušenja u zatvorenom prostoru, što bi značilo da neće biti dozvoljeno pušenje u restoranima i kafićima.

A šta nas tačno očekuje ako sada predložene izmene zakona o duvanu budu usvojene?

Ministar finansija Siniša Mali, obrazlažući predlog izmena ovog zakona u Skupštini naveo je da će novi proizvodi sada biti prepoznati zakonom, kako bi se mladi zaštitili od njihovog štetnog dejstva.

Zaštita maloletnika

Cilj izmena je pre svega formiranje pravnog okvira koji će omogućiti regulisanu proizvodnju i promet novih i alternativnih proizvoda srodnim duvanskim proizvodima, zaštita maloletnika i javnog zdravlja, kao i usklađivanje s pravnim tekovinama Evropske unije, i to Direktivom 2014/40/EU. S obzirom na činjenicu da se tržište duvana i duvanskih proizvoda kontinuirano menja, te se na tržištu stalno pronalaze alternativni proizvodi koji u svom sastavu ne sadrže duvan, ali sadrže nikotin ili arome bez nikotina, a namenjeni su pušenju ili oralnoj upotrebi, Ministarstvo finansija odlučilo je da ove proizvode precizno definiše, te da se na ovaj način reguliše i poslovanje onih koji trguju ovim proizvodima. 

Imajući u vidu značajne promene na tržištu, u pogledu ponude i potražnje za proizvodima alternativnim duvanskim proizvodima, kao i njihovu posebnu popularnost među maloletnicima, ovim zakonom se regulišu elektronske cigarete za jednokratnu upotrebu, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, kao i nikotinske vrećice, i uvode eksplicitne zabrane u cilju zaštite maloletnika.

24sedam/Pixabay
 

Ono što će "pogoditi" sve punoletne pušače jeste činjenica da će se na paklicama cigareta i duvana isticati jasna upozorenja o njihovoj štetnosti po zdravlje, što će biti još drastičnije nego do sada. Pored tekstualnih upozorenja na paklicama će biti obavezna i slikovna upozorenja. Proizvodi slični duvanu takođe će imati zdravstvena upozorenja. 

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku Srbije, osim odredbi o obeležavanju srodnih proizvoda duvanu, što stupa na snagu od 1. januara 2025. godine, dok će se slikovna upozorenja na paklice stavljati od 1. januara 2027. godine. 

Sledeći proizvodi biće obuhvaćeni izmenjenim Zakonom o duvanu: rezani duvan, duvan za lulu, duvan za vodenu lulu (nargilu), dok se pod "ostale duvanske proizvode" uvršćuju - duvan za žvakanje, duvan za šmrkanje (burmut), zagrevani duvanski proizvod, odnosno nesagorevajući duvan, duvan za oralnu upotrebu (snus).

Profimedia
 

Srodni proizvodi definisani su ovim predlogom izmena zakona kao "proizvodi sa nikotinom ili bez nikotina, koji se ne sastoje od duvana, ali koji u pogledu drugih kriterijuma odgovaraju duvanskim proizvodima, i to: tečnost za punjenje elektronskih cigareta (i za jednokratnu upotrebu), biljni proizvodi za pušenje odnosno zagrevanje, nikotinske vrećice i proizvodi za vodenu lulu.

Trgovci će biti dužni da istaknu posebnu oznaku "Zabranjena prodaja duvanskih i srodnih proizvoda maloletnim licima” na vidnom mestu, a isto će važiti i za turističke i ugostiteljske objekte. Dakle, ubuduće će, kada izmene zakona budu usvojene, biti zabranjena prodaja duvanskih proizvoda maloletnim licima, prodaja duvanskih proizvoda u trgovinama na malo putem samoposluživanja kupaca, prodaja na malo duvanskih proizvoda putem automata (vending mašina), proizvodnja i prodaja slatkiša, grickalica, odnosno igračaka u obliku duvanskih proizvoda.

Svaka paklica cigareta ili kesica duvana moraće da ima na sebi opšte upozorenje: "Pušenje ubija - prestanite odmah", kao i da duvanski dim sadrži više od 70 supstanci koje uzrokuju rak. Od 1. januara 2027. godine na paklicama će biti obavezno kombinovano zdravstveno upozorenje koje sadrži tekstualno upozorenje kao i odgovarajuće fotografije u boji, ali i informacije o prestanku pušenja, i to sve na 65 odsto površine pakovanja. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike