Skupština zaseda: Ministri obrazlažu predloge zakona, na dnevnom redu 60 tačaka

23.10.2023

10:50

0

Autor: Ekipa 24sedam

Poslanike je ispred zgrade parlamenta dočekala Garda Vojske Srbije i crveni tepih, a sednica je počela intoniranjem himne "Bože pravde"

Skupština zaseda: Ministri obrazlažu predloge zakona, na dnevnom redu 60 tačaka
Copyright Printscreen/RTS

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja na čijem je dnevnom redu Predlog budžeta za 2024. godinu, kao i predlozi zakona o javnom informisanju i medijima, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima.

Poslanike je ispred zgrade parlamenta dočekala Garda Vojske Srbije i crveni tepih, a sednica je počela intoniranjem himne "Bože pravde".

Na dnevnom redu je ukupno 60 tačaka, a među njima su i izmene i dopune Zakona o državnom premeru i katastru, Zakona o duvanu, Zakona o zdravstvenom osiguranju, Predlogu zakona o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 27. 

Printscreen/RTS
 

Takođe, poslanici bi trebalo da raspravljaju o podsticajima u poljoprivredi, o porezu na dohodak građana i imovinu, o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, o javnim nabavkama, o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, o udžbenicima. 

Pred poslanicima je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, o Ustavnom sudu, o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, o završnom računu budžeta Republike Srbije za 2022. godinu. 

Parlamentarci će birati i članove Nadzornog odbora za izbornu kampanju, članove Republičke komisije za energetske mreže i jednog člana Veća Agencije za sprečavanje korupcije. 

Mali: Naša ekonomija i dalje raste, nastavljamo i u 2024.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Skupštini Srbije, obrazlažući Predlog budžeta za 2024. godinu, da srpska ekonomija i dalje raste i da je plan da se tako nastavi i u narednoj godini.

Mali je rekao da predloženi budžet obezbeđuje podizanje životnog standarda građana, imajući u vidu povećanja plata i penzija od 1. januara.

Printscreen/RTS
 

 

Ministar kaže da će plate u javnom sektoru biti veće za 10 odsto, penzije u skladu sa švajcarskom formulom 14, 8 odsto, a minimalna zarada za 17, 8 odsto.

Penzioneri krajem novembra mogu da računaju i na jednokratnu pomoć od 20.000 dinara.

Prema rečima ministra, prosečna penzija od 1. januara već biti 390 evra.

Istovremeno je istakao da će se nastaviti sa kapitalnim investicijama.

Zakoni iz oblasti informisanja

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je da su na dnevnom redu predlozi četiri zakona iz oblasti informisanja, između ostalih, Predlog zakona o javnom informisanju, o elektronskim medijima, dopune Zakona o javnim medijskih servisima.

Printscreen/RTS
 

 

Jovanović je kazao da je ministarstvo u toku izrade zakona pozvalo sve zaintresovane grupe da učestvuju, dodajući da su pored novinarskih udruženja učešće uzdeli i delegacija EU, OEBS i drugi.

Jovanović kaže da je bilo različitih predloga čija bi rešenja omogućila da građani budu bolje informisanu, a zaposleni u medijima zaštićeniji.

Prema njegovim rečima, pored registra medija predviđeno je formiranje evidencije proizvođača medijskoj sadržaja.

Gojković: Milijardu više u budžetu za kulturu

Ministarka kulture Maja Gojković kaže da je predviđeni ukupni budžet tog ministarstva za narednu godinu preko 15 milijardi dinara i veći je u odnosu na budžet za 2023. godinu  za više od milijardu dinara.

Za prvu fazu obnove i rekonstrukcije objekta za potrebe Muzeja ženskog stvaralaštva, nove i moderne ustanove kulture, planirano je 100 miliona dinara.

"Sigurna sam da će ovaj muzej, kada bude otvoren, doneti neke nove vetrove u kulturni žuvot Beograda i Srbije i privući veliki broj posetilaca", rekla je Gojković u Skupštini Srbije.
Ona je dodala da je za program unapređenja sistema zaštite kulturnog nasleđa u 2024. godini opredeljeno 996, 8 miliona dinara.

Đukić Dejanović: Prevencija nasilja u školama, rad na jačanju pravih vrednosti

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović obrazlagala je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima.

"Ovde se svi do jednog, sigurno sam bez imalo sumnje, slažemo da je dobar obrazovni sistem temelj za bolju budućnost svake, pa naravno i naše države", rekla je Đukić Dejanović.

RTS 2 printscreen
 

 

Tragedija koja se dogodila u maju ove godine, probudila je u svima nama potrebu da se zapitamo ko je od nas zakazao i na koji način možemo da se potrudimo da budemo bolji uzori deci, bar toliko dugujemo žrtvama i nema sumnje da svi imamo potrebu da damo pozitivan odgovor na ovo pitanje, dodala je ona.

"Upravo iz tog razloga želim na početku da apelujem da od te potrebe ne odustanemo, kao i da dijalog koji budemo vodili bude sa ovim fokusom, posebno imajući u vidu kontrolnu ulogu parlamenta", rekla je ministarka.

Ona je dodala da je Ministarstvo prosvete i pre tragedije započelo intenzivan rad i jaču interesornu saradnju u cilju iznalaženja boljih rešenja i zajedničkih aktivnosti kako bi se unapredila prevencija nasilja, pojačale vrednosti, tolerancije, poštovanja, drugarstva i samo nasilje smanjilo.

Martinović: Unapređivanje rada u jedinicama lokalnih samouprava

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović predstavio je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, kojim su, kako je rekao, predložene izmene u oblasti uređivanja radnih odnosa za zaposlene u ovim organima.

"Da bismo dostigli željene standarde i podigli kvalitet rada uprave, ovaj zakon ima za cilj da unapredi rad administracije kroz unapređenje odredbi koje se odnose na prijem potrebnog kadra u konkursnim postupcima", rekao je Martinović u parlamentu.

On je dodao da se predloženim rešenjima u zakonu jača kvalitet konkursnog postupka, uvode se obavezne provere kandidata koje moraju biti jasno dokumentovane, kako bi postigli što veću objektivnost u izboru kandidata.

Tanasković: Budžet za poljoprivredu veći nego ikad pre

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković kaže da je predloženi poljoprivredni budžet za sledeću godinu veći nego ikada ranije i iznosi pored "čistih" 105 milijardi dinara i refakcije na akcize koja je 14 milijardi dinara, što ukupno čini 119 milijardi dinara.

Tanasković je istakla da sledeće godine više neće biti zaostalih dugovanja prema poljoprivrednicima kao što je do sada bilo.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike