Telegrami iz Jasenovca: Svedočanstva o genocidu nad srpskim narodom u NDH u Muzeju žrtava (FOTO)

04.08.2023

15:25

0

Prvi put razmenjeni eksponati između dve kulturne institucije

Telegrami iz Jasenovca: Svedočanstva o genocidu nad srpskim narodom u NDH u Muzeju žrtava (FOTO)
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Čelnici Istorijskog muzeja Srbije (IMS), Muzeja žrtava genocida i Fondacije Muzeja žrtava genocida potpisali su danas Ugovor o razmeni istorijske građe i Ugovor o poklonu.

Direktorka IMS-a Dušica Bojić, direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić i upravnik Fondacije Stanko Debeljaković potpisali su ugovore kojima se ostvaruje pravni okvir za dalju saradnju i razmenu predmeta koji izlaze iz tematskih okvira kojima se te ustanove bave.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Posle svečanog potpisivanja u Izložbenom prostoru IMS-a, Bojićeva je rekla da je u razgovoru sa Ristićem konstatovala da IMS ima deo građe koju bi mogli da razmene, vezane za Drugi svetski rat i genocid nad srpski narodom.

Prema njenim rečima, IMS je ustupio Muzeju žrtava genocida 100 telegrama organa Nezavisne Države Hrvatske (NDH), od kojih je deset poslato iz koncentracionog logora Jasenovac, a ostalo iz sabirnih centara iz kojih su logoraši dovođeni, kao i tri prijave.

Prvi put razmena pokretnih kulturnih dobara

Bojićeva je napomenula da su dokumente nabavili od svog saradnika Dušana Vitasa, čime su ih "sačuvali da ne propadnu ili da ih neko uništi".

Ristić je istakao da je između ustanova izvršena prvi put razmena pokretnih kulturnih dobara, i da pomenute 103 jedinice svedoče o genocidu nad srpskim narodom u NDH.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Prema njegovim rečima, Muzej žrtava genocida i Fondacija će IMS-u ustupiti 70 dokumenata, fotografija iz vremena Prvog svetskog rata i kasnije, kao i biste vojskovođa Prvog srpskog ustanka Stanoja Glavaša i Vase Čarapića, u tehnici patiniranog gipsa.

Izvori prvog reda koji svedoče o genocidu

- Dobra je praksa u svetu da institucije razmenjuju građu za koju nisu tematski nadležne i odgovorne. Građa koju ćemo dobiti jeste od prvorazrednog istorijskog značaja, kao izvori prvog reda koji svedoče o genocidu - istakao je Ristić.

Istakvši da tom građom do sada nije raspolagao Muzej žrtava genocida, Ristić je dodao i da se nada da će potez dva muzeja i fondacije motivisati sve koji raspolažu građom da ih pohrane u Muzej žrtava genocida i IMS-u.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Bojićeva je istakla da je do potpisivanja došlo simbolično 4. avgusta, na dan kada je 1995. godine "izvršena agresija na Republiku Srpsku Krajinu i proterano 250.000 Srba", dok je Ristić dodao da se istovremeno navršavaju i 82 godine od stradanja Srba u Prebilovcima, od 4. do 11. avgusta 1941. godine.

Debeljaković je ocenio da potez dva muzeja i fondacije može biti primer koji će motivisati ostale institucije i ustanove kulture na ovakav vid saradnje na obostrano zadovoljstvo i u korist države.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike