"Torlak" primljen u Mrežu 40 kompanija iz više od 15 zemalja

18.10.2023

16:58

0

Na 24. godišnjem sastanku izvršni odbor Mreže jednoglasno je podržao prijem Instituta „Torlak“

"Torlak" primljen u Mrežu 40 kompanija iz više od 15 zemalja
Torlak - Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" izabran je za člana Mreže proizvođača vakcina zemalja u razvoju (Developing Countries Vaccine Manufacturer’s Network, DCVMN), saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Na 24. godišnjem sastanku izvršni odbor Mreže jednoglasno je podržao prijem Instituta „Torlak“ u roku od tri meseca po prijavi, iako je za proceduru uobičajeno potrebno mnogo više vremena.

"Pridruživanje mreži DCVMN od izuzetnog je značaja za Institut „Torlak“ zbog povezivanja i sklapanja partnerstava o poslovno-tehničkoj saradnji sa ostalim članicama, kao i u cilju informisanja o mogućnostima finansiranja, promenama globalne zdravstvene politike i pristupu besplatnim profesionalnim obukama. „Torlak” je jedini član Mreže iz Evrope”, izjavio je dr Luka Dragačević, v.d. direktora Instituta.

Profimedia
 

 

Mreža proizvođača vakcina zemalja u razvoju  je osnovana 2000. godine sa ciljem zaštite ljudi od zaraznih bolesti povećanjem sposobnosti proizvođača iz zemalja u razvoju da isporuče visokokvalitetne vakcine po pristupačnim cenama. 

Tokom pandemije, članice Mreže proizvele su oko osam milijardi doza vakcina protiv virusa kovid 19, odnosno više od 60 odsto ukupno proizvedenih količina. 

Mreža obuhvata preko 40 kompanija iz više od 15 zemalja

Među njima su Biovac iz Južnoafričke Republike, Koreavačine, LG Chem, SK Bioscience iz Republike Koreje, Serum Institute of India, Panacea Biotec, Indian Immunologicals iz Indije, Sinovac Biotech iz Kine i mnoge druge. 

Kompanije članice mreže proizvode ukupno 61 vrstu vakcina i snabdevaju više od 170 zemalja, dok čak 18 kompanija članica ima vakcine koje su SZO prekvalifikovane, što znači da su bezbedne i efikasne. 

Mreža identifikuje potrebe članova i predstavlja ih na međunarodnim forumima i sastancima pred organizacijama kao što su SZO, UNICEF, GAVI, CEPI, PAHO i druge.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike