Jedina prevencija bolesti od koje se postaje invalid je da ostavite pušenje! Javite se lekaru 6 meseci od simptoma ili može biti kasno!

13.10.2023

08:15

0

Autor: R.M.

Dr Goran Radunović objašnjava da neke vrste artritisa kao što je osteoartritis mogu da dovedu do invalidnosti

Jedina prevencija bolesti od koje se postaje invalid je da ostavite pušenje! Javite se lekaru 6 meseci od simptoma ili može biti kasno!
Bolovi u zglobovima - Copyright Profimedia

Najteži oblik artritisa su zapaljenske reumatske bolesti koje se mogu kontrolisati ako se otkriju u veoma ranom stadijumu, najkasnije pola godine od početka simptoma, kaže za 24sedam direktor Instituta za reumatologiju dr Goran Radunović.

- On objašnjava da od artritisa oboljeva tri četvrtine populacije ako gledate sve reumatske bolesti kao što su oboljenje kičmenog stuba, degenerativne reumatske bolesti, zapaljenjske, metaboličke i tako dalje. Čak ima i dece koje oboljevaju od zapaljenjskih reumatskih bolesti koji su najteži oblici - dodaje doktor.

Dr Radunović objašnjava da neke vrste artritisa kao što je osteoartritis mogu da dovedu do invalidnosti.

- To je jedno degerativno oboljenje koje pogađa kolena, kukove i kičmeni stub. On može u jednom trenutku da dovede do odustva s posla, ali i vezivanja velikog broja ljudi za osobu koja je teško pokretna i mora da boravi kod kuće jer ima potpuno oštećenje zglobove. Ti zglobovi mogu da se promene hirurškim intervencijama i to se radi u svetu, ali kod nas su te liste čekanja mala duže - rekao je on.

Ne skraćuju mnogo životni vek, ali...

Dr Radunović kaže da se specijalisti bore da pokažu da su bolesti sistema za kretanje, odnosno mišićno-skeletnog sistema, toliko važne zato što imaju veliki uticaj na budžet.

- Te bolesti ne skraćuju životni vek mnogo, ali dovode do toga da vezuju veliki broj članova porodice za invalide, pa zbog toga ne mogu da privređuju. I onda su posredni i neposredni troškovi lečenja ovakvih pacijenata visoki. A da biste uspešno lečili zapaljenske reumatske bolesti morate da imate inovativne biološke lekove koji dosta koštaju. Recimo, 7-8 hiljada evra po pacijentu godišnje. I to je nešto što ni jedan zdravstveni budžet ne može svima da da odjednom - naglašava doktor.

Profimedia
Ilustracija

 

Ipak, ako se bolest prepozna na vreme onda lečenje može ranije da počne i bude efikasnije.

- Ako vi njega prepoznate u startu, možete da sprečite oštećenja relativno fino. Ali ako propustite taj neki "prozor" mogućnosti, onda je to veoma teško uraditi na odgovarajući način. Ako imate jednu proceduru odobravanja lečenja koja podrazumeva da se prvo da jedna terapija, pa ako ne uspe druga ili treća, samim tim se gubi bitka. Ovde treba odmah "pucati" iz najsnažnijeg oružja, na vreme to prepoznati i na taj način takozvanom sekundarnom prevencijom sprečiti da ta bolest dovede do invalidnosti - kaže da dr Radunović.

Pušenje faktor dobijanja bolesti

Dodaje da postoje i mogućnost primarne prevencije.

- Što se tiče reumatskog artritisa i spondiloartritisa odnose na prestanak pušenje. Pušenje je, nažalost, još jedan od faktora rizika da neko dobije zapaljensko reumatsku bolest.To je jedina moguća primarna prevencija - rekao je doktor.

Profimedia
 

Dr Radunović objašnjava da ako neko oseća bolove i ima otoke malih zglobova, prvenstveno šaka i stopala koji su uporni treba da se javi lekaru.

- Ako to traje čitav dan, i najjače je ujutru a boli potmulo 6-7 meseci onda se radi verovatno o artritisu. Nažalost, same osobe koje to iskuse čekaju više od tih 7 meseci da jave nekome u zdravstvenoj službi - rekao je Radunović i dodao da ako se u tom polugodišnjem roku krene sa lečenjem to je velika prednost.

- I zato postoje klinike za rani artritis, koje funcionišu kao koronarne jedinice. Dakl dođe pacijent, porazgovara sa medicinskom sestrom i ako je neophodno ona ga pošalje dalje kod lekara koji bi dijagnozu uspostavio na vreme. Iako postoji širom sveta, ta implementacija nije jednostavna - rekao je on.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike