„Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo“: Formiran Radni tim, mentalnom zdravlju biće posvećena posebna pažnja

10.10.2023

10:45

0

Autor: I.K.

Svetska zdravstvena organizacija definiše mentalno zdravlje kao stanje blagostanja u kome svaki pojedinac ostvaruje svoj potencijal

„Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo“: Formiran Radni tim, mentalnom zdravlju biće posvećena posebna pažnja
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog formiralo je Radni tim za mentalno zdravlje koji čine eminentni predstavnici iz te oblasti, saopšteno je povodom 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja, koji se ove godine obeležava pod sloganom „Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo“. 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog posebnu pažnju posvećuje zaštiti prava osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama, ranjivoj i u velikoj meri stigmatizovanoj i marginalizovanoj društvenoj grupi, smatrajući da je potrebno kreirati okruženje u kome se mentalno zdravlje poštuje, neguje i unapređuje, gde svi imaju jednake mogućnosti da dožive mentalno blagostanje i gde svako može da dobije zdravstvenu zaštitu koja mu je potrebna. 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog će u okviru Programa „75 dana za 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima“, zajedno sa predstavnicima  drugih ministarstava, organizacija civilnog društva i akademske zajednice, realizovati niz aktivnosti među kojima će mentalnom zdravlju biti posvećena posebna pažnja.

-Već 20. oktobra 2023. organizovaćemo u Novom Sadu društveni dijalog „Mentalno zdravlje mladih“ i  panel diskusiju „Sistemska podrška mladima u borbi protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i prevenciji bihevioralnih bolesti zavisnosti“, u okviru Festivala mentalnog zdravlja, navode iz Ministarstva. 

Sa stanovišta korpusa ljudskih prava, mentalno zdravlje je jedno od osnovnih ljudskih prava i spada u red ključnih resursa, značajan je faktor prosperiteta, socijalne pravde i socijalne kohezije društva o čemu govori i ključni strateški dokument Republike Srbije o zaštiti mentalnog zdravlja. 

Svetska zdravstvena organizacija definiše mentalno zdravlje kao stanje blagostanja u kome svaki pojedinac ostvaruje svoj potencijal, može da radi produktivno i plodonosno i u stanju je da doprinosi svojoj zajednici. Mentalno zdravlje podrazumeva skladan odnos u samoj ličnosti, u emocionalnom, intelektualnom i socijalnom smislu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike