Danas slavimo Svetog Sergija Radonješkog: Izgovorite ovu molitvu za isceljenje bolesti

08.10.2023

06:45

0

Autor: Lj. S.

Živeo je u 14. veku, a sa jačanjem pravoslavlja u Rusiji, jačao je i značaj ali i kult ovog svetitelja među ruskim narodom

Danas slavimo Svetog Sergija Radonješkog: Izgovorite ovu molitvu za isceljenje bolesti
Sergije Radonješki - Copyright Vikipedia

Svi vernici danas slave Svetog Sergija Radonješkog, sveca koji u Ruskoj pravoslavnoj crkvi predstavlja maltene šta i Sveti Sava u našoj.

Uspeo je da izmiri i ujedini ruske knezove, a smatra se osnivačem monaštva u Rusiji. Danas se obeležava dan njegovog upokojenja, a ovaj svetac čuven je i kao zaštitnik učenika i kao veliki duhovnik.

Živeo je u 14. veku, a sa jačanjem pravoslavlja u Rusiji, jačao je i značaj ali i kult ovog svetitelja među ruskim narodom. Rodio se kao Vartolomej u Rostovu na Donu.

Profimedia
 

Kada je imao samo sedam godina mladi Vartolomej se naučio pismenosti u crkveno-školskoj opštini, zajedno sa svojom braćom (stariji Stefan i mlađi Petar).

Oko 1328. godine zbog siromaštva Vartolomej je morao da promeni životnu sredinu i preseli u grad Radonješ. Nakon smrti roditelja, Vartolomej odlučuje da se zamonaši i odlazi u Hotkovo-Pokrovski manastir, gde je već monaški život vodio njegov brat Stefan. Tu su se predali strogom postu i podvižništvu.

Nedaleko od manastira izgradili su isposnice na obalama reke Koncuri, na mestu na kome je oko 1335. mala drvena crkva u čast Svete Trojice, a na mestu gde se danas nalazi katedrala i crkva Svete Trojice. Tu Vartolomej prima monaški čin pod imenom Sergej, u spomen na mučenika Sergeja.

Tokom života Sveti Sergej Radonješki činio je mnoga čuda, a ljudi iz raznih gradova su dolazili tražeći isceljenje za svoje bolesti. Ali, ne samo kako bi se izlečili već i da bi čuli pouke, a ponekad čak i samo da vide ovog svetog čoveka.

Molitva 

"Svako biće anđelsko udivi se velikome daru sa neba tebi, jer si neveštastveni život na zemlji projavio i u ploti kao besplotan prebivao. Primivši za to od Gospoda moć tvorenja čudesa mnogih, čistom i bogoljubaznom dušom svojom nebeskim silama pribrojan si Njegovom dobrotom i sada na nebesima Svemoćnome Bogu poješ: Amin!"

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike