RPC: Simbol Rusije, ikona "Sveta Trojica" se vraća kući

13.07.2023

00:55

0

Prenos ikone "Svete Trojice" Andreja Rubljova Ruskoj pravoslavnoj crkvi je istorijski događaj, ocenio je patrijarh Kiril

RPC: Simbol Rusije, ikona "Sveta Trojica" se vraća kući
Patrijarh Kiril - Copyright Profimedia

Ikona "Sveta Trojica" Andreja Rubljova, jednog od najpoznatijih ruskih ikonopisaca iz 15. veka, preneta je u Trojice-Sergijevu lavru, navodi se na sajtu Ruske pravoslavne crkve, prenose "RIA Novosti".

"U zgradi Sanktpeterburške mitropolije u Aleksandro-Nevskoj lavri, održana je ceremonija potpisivanja ugovora između Državne Tretjakovske galerije i Trojice-Sergijeve lavre o predaji ikone 'Svete Trojice', koju je naslikao prepodobni Andrej Rubljov", navodi se u saopštenju.

Precizira se da su sporazum potpisali patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril i ministarka kulture Olga Ljubimova.

U maju je predsednik Vladimir Putin odlučio da "Svetu Trojicu" vrati Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Patrijarh Kiril je početkom juna najavio da će ikona biti izložena u Sabornom hramu Hrista Spasitelja. On je istakao da će nakon toga relikvija biti vraćena na svoje istorijsko mesto - u Trojičku katedralu Trojice-Sergijeve lavre.

Prenos ikone "Svete Trojice" Andreja Rubljova Ruskoj pravoslavnoj crkvi je istorijski događaj, ocenio je patrijarh Kiril.

"Zbio se istorijski događaj. Danas simbolično svedočimo da zemlja živi u drugom vremenu, u drugoj eri. Prošlo je vreme kada su svetinje otimane iz crkve. Došlo je vreme kada crkvi vraćaju svetinje, koje čak predstavljaju veliku kulturno-istorijsku vrednost", istakao je patrijarh Kiril.

Prema njegovim rečima, sporazum o vraćanju ove ikone "očigledno svedoči o tome da je to strašno doba kada su, pod plaštom oduzimanja crkvenih dragocenosti, oduzete svetinje ruske zemlje i naš narod lišen mogućnosti da uznese molitve pred njima, nepovratno otišlo u prošlost".

Ikonu "Svete Trojice" naslikao je Andrej Rubljov u 15. veku za Trojice-Sergijevu lavru. Posle revolucije 1929. godine, "Sveta Trojica" je prebačena u Državnu Tretjakovsku galeriju, gde se do nedavno čuvala. U maju ove godine ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da se crkvi vrati remek-delo drevnog ruskog ikonopisa.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril je početkom juna rekao da će "Sveta Trojica" biti izložena u Sabornom hramu Hrista Spasitelja, a potom se vratiti na svoje istorijsko mesto – Trojičku sabornu crkvu Trojice-Sergijeve lavre. Do 18. jula ikona je dostupna za poklonjenje u Sabornom hramu Hrista Spasitelja. Zatim će, kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, biti restaurirana u "Centru Grabar", gde je za relikviju pripremljena posebna prostorija sa kontrolom klime.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike