Pokrenut prvi Javni poziv za finansiranje građanskih naučnih istraživanja

02.10.2023

15:53

0

Fantastičan način da se nauka približi građanima

Pokrenut prvi Javni poziv za finansiranje građanskih naučnih istraživanja
Copyright TANJUG/ RADE PRELIĆ

Centar za promociju nauke i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija raspisali su danas prvi Javni poziva za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja u Srbiji.

Na predstavljanju pred brojnim zvanicama u ispunjenom prostoru Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović je istakla da je cilj Javnog poziva da se finansira širok dijapazon interesantnih projekata koji će uključiti građane.

Prema njenim rečima, Javni poziv je prvi korak i komunikacija koja će "približiti građanima nauku".

"Često niko ne zna šta nauka radi, jer se zatvorila u laboratorije, a rade se fantastične stvari. Često loše iskomuniciramo koliki je benefit od nauke" primetila je ministarka.

Begović je rekla Tanjugu da je konkurs istovremeno i novi koncept komunikacije nauke sa društvom, gde će pored istraživača i naučnika na projektima učestvovati i građani Srbije.

"To je fantastičan način da približimo nauku građanima, ali i da skrenemo pažnju da su građani vrlo bitni u nekim naučno-istraživačkim procesima, da nam mogu obezbediti validne i vredne podatke koje kasnije istraživači mogu koristiti", naglasila je Begović. 

Prema njenim rečima, pošto se suočavamo se sa mnogim globalnim izazovima i neverovatnim razvojem tehnologije, građanima je neophodno približiti "šta je nauka, kako naučnici razmišljaju i koji su benefiti od nauke". 

Podsetivši da Javni poziv traje do 1. novembra, a vrednost je do četiri miliona dinara po projektu, Begovićć je dodala da se prijavljuju naučno-istraživačke organizacije koje objavljuju poziv grašanima.

TANJUG/ RADE PRELIĆ
 

 

Kao moguće primere uključivanja građana, Begović je navela projekte praćenja ponašanje kućnih ljubimaca, utvrđivanje položaja biljnih vrsta ili ukazivanje na potencijalno zagađene vode u Srbiji.

V.d. direktorke Centra za promociju nauke Marjana Brkić je istakla da je Javni poziv "prekretnica u naučnom pristuptu, zato što prvi put formalizujemo aktivno učešće građana u procesu istraživanja". 

"Cilj je da omogućimo široj zajednici da se uključi u traženje rešenja za izazove današnjice, ali i da spoznaju kompleksne naučne fenomene", naglasila je Brkić.

Predstavljajući Javni poziv, saradnik Bojan Kenig je istakao da svako ko se prijavljuje treba da razmišlja koji je društveni uticaj istraživanja i korist za širu javnost.

Naglasivši da se na sajtu cpn.edu.rs nalazi sva potrebna dokumentaacija, Kenig je dodao da je u prijavi potrebno navesti konkretan prikaz ciljeva projekta, kako će doprineti novom znanju i društvenim promenama, kao i plan istraživanja i akvitnosti, sa vremenom realizacije.

Kako je najavljeno, očekuje se da do 27. novembra budu objavljene preliminarne liste, a oko 10. decembra konačne liste, kako bi se do kraja godine potpisali ugovori o projektima.

TANJUG/ RADE PRELIĆ
 

 

 Pozdravljajući skup, upravnik Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković“ Aleksandar Jerkov je podsetio da "nauka nema granice, ima ogranićenja i teškoće", jer za ljude koji su živote posvetili saznanju "nema granice dokle god se mogu razvijati".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike