Napad s leđa na Kraljevinu Srbiju: Jedna karikatura otkriva tešku poziciju naše zemlje tokom Velikog rata!

06.10.2023

06:55

0

Karikatura iz tog doba dočarava situaciju u kojoj se našla Srbija

Napad s leđa na Kraljevinu Srbiju: Jedna karikatura otkriva tešku poziciju naše zemlje tokom Velikog rata!
Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1915. godine, Bugarska, koja je na početku Prvog svetskog rata proglasila neutralnost, izvršila je napad na Srbiju, stavljajući se time na stranu Centralnih sila.

Sa očiglednim okretanjem leđa neutralnosti, Bugarska tada postaje novi faktor u ovom već krvavom i haotičnom sukobu koji potresa Evropu.

Čuveni "nož u leđa" Srbima! 

Karikatura iz tog doba dočarava situaciju u kojoj se našla Srbija. 

Slikovito prikazuje kako se male države Balkana, uključujući i Srbiju, nalaze između klešta velikih sila koje pokušavaju da prošire svoj uticaj na ovom delikatnom području. Bugarska, koja se priključila Centralnim silama, prikazana je kako Srbiju napad nožem s leđa, što je i danas sinonim za podmukli napad i izdaju. 

Na karikaturi se, pored ostalih zemalja uključenih u sukob, nalazi i Grčka, koja je takođe proglasila neutralnost u prvim danima rata. Na karikaturi, Grčka je prikazana kao nezainteresovana figura, što simbolizuje njenu neutralnu poziciju.

Wikipedia
 

 

Danas, kada se ova karikatura prikaže, često se deo sa Grčkom iseče, jer se Grčka kasnije u ratu priključila Saveznicima.

Wikipedia
 

 

No, u to vreme Grčka je održavala neutralnu poziciju, slično kao i mnoge druge zemlje koje su kasnije bile primorane da odaberu stranu.

Brojna zverstva i put ka albanskoj golgoti

Bugari su napali Srbiju presecajući Moravsko-vardarsku dolinu, dalje povlačenje u tom pravcu bilo je nemoguće, tako da srpska vojska nije uspela da se spoji sa savezničkim trupama koje su se iskrcale u Solunu i krenule dolinom Vardara ka Makedoniji.

Krajem novembra glavnina srpske vojske bila je na Kosovu i Metohiji. 

Ulaskom Bugara u Srbiju dogodila su se brojna zverstva. Ubijali su nedužno srpsko stanovništvo, palili su srpske škole, knjige i novčanice.

Nakon napada Centralnih sila počinje albanska golgota, koja predstavlja strateško povlačenje vojske i civila preko krševa i zavejanih planina Albanije i Crne Gore u periodu od novembra 1915. do januara 1916.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike