Žene u Vojsci Srbije dobijaju poseban veš uz uniformu: Evo koji standardi su morali da budu zadovoljeni

20.09.2023

13:31

0

Autor: M.M.

Vojni poziv u Srbiji u poslednje vreme popularniji među ženama nego među muškarcima, pa je u poslednja dva upisna roka u Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu u Beogradu upisano više devojčica nego dečaka

Žene u Vojsci Srbije dobijaju poseban veš uz uniformu: Evo koji standardi su morali da budu zadovoljeni
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sve brojnije žene u Vojsci Srbije (VS) i Ministarstvu odbrane zvanično su dobile nov odevni predmet - donji veš pod nazivom „Gaće kratke ženske M-21“!

Ovo je objavljeno u Službenom vojnom listu od 17. avgusta, a u njemu piše da ženske kratke gaće M-21 moraju da budu u skladu sa standardom odbrane Republike Srbije (SORS).

- To u praksi znači da će novi odevni predmet za pripadnice VS morati da zadovolji određene standarde u pogledu izgleda i kvaliteta, pre svega uklapanja u maskirnu boju i korišćenje uz vojnu uniformu na terenu - navode u listu.

Pixabay
 

Komplet terenske uniforme za Vojsku Srbije proizvode „Jumko“ iz Vranja, dok se svečane i službene uniforme šiju u Vojnoj ustanovi „Dedinje“ u Beogradu. U Vojnoj ustanovi "Dedinje" se godinama šiju i svečane uniforme za pripadnice ženskog pola, oficirke, podoficirke i kadetkinje.

Oni podsećaju i da je vojni poziv u Srbiji u poslednje vreme popularniji među ženama nego među muškarcima, pa je u poslednja dva upisna roka u Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu u Beogradu upisano više devojčica nego dečaka.

- U ovom trenutku, na Vojnoj akademiji ima 34 odsto kadetkinja, dok je na Medicinskom fakultetu Vojno-medicinske akademije (VMA) broj žena veći od 70 odsto. Kriterijumi za prijem u Vojnu akademiju i na VMA su identični za muškarce i žene, osim provere fizičke spremnosti i sposobnosti. Broja žena starešina u oružanim snagama je manji zato što su tek od skoro imale priliku da upisuju vojne škole. Tako je trenutno u VS devet odsto oficira žena, tri odsto podoficira i 17 odsto profesionalnih vojnika - piše taj portal.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike