Ovakva olimpijada postoji samo kod nas! Održane olimpijske igre starih sportova: Može da trenira svako, čak vam ne treba sportska oprema!

18.09.2023

08:18

0

Autor: R.M.

Takmičari se takmičili u devet disciplina, poput bacanja kamena s ramena, nadvlačenja konopcem, skoka udalj...

Ovakva olimpijada postoji samo kod nas! Održane olimpijske igre starih sportova: Može da trenira svako, čak vam ne treba sportska oprema!
vitez zastava srbije - Copyright Pixabay

Kada danas kažete sport, većina će pomisliti na fudbal, košarku, tenis, odbojku, rukomet... ali je gotovo sigurno da im neće pasti na pamet neki od sportova koji su gotovo zaboravljeni, a koje su upražnjavali naši preci davnih dana.

Upravo zbog toga grupa entuzijasta odlučila je da napravi prvu Ostružničku olimpijadu starih sportova kako bi podsetila građane na sportove koji su nekada bili veoma popularni.

Udruženje građana Ostružnice/ustupljene fotografije
 

Tako se pedesetak takmimčara nadmetalo u "olimpijskih disciplinama" kao što su bacanje kamena s ramena, nadvlačenje konopca, skok udalj, trka u džakovima, krajcerica, preskok motke, nadvlačenje motke i preskakanje kanapa, a održana je i trka zadovoljstva za decu do sedam godina.

Udruženje građana Ostružnice/ustupljene fotografije
 

Veselo je bilo u porti hrama Svetog oca Nikolaja u Ostružnici, gde je održano nadmetanje, a atmosfera je bila navijačka, kao i na svakom velikom takmičenju. Iako se ovo ne bi moglo tako kvalifikovati.

Osmesi, navijanje, ciča, radost, pa i pomalo tuge, obeležili su ovaj jedinstven događaj koji je mnoge podsetio na neka veoma davna vremena, a mališanima pokazao da su nekada postojali i drugi načini da se takmičite u odnosu na današnje sportove.

- Olimpijada za cilj ima promociju starijih sportova, vrednosti i veština, ali i okupljanje velikog broja ljudi. Takođe i propagiranje zdravog načina života. Danas smo videli devet disciplina - ispričao je za 24sedam jedan od organizatora Marko Stevanović.

Jedna od igara koju može igrati bukvalno svako nosi neobično ime - krajcerica. 

Udruženje građana Ostružnice/ustupljene fotografije
 

- Krajcerica na nemačkom znači novčić. To je stara igra koju su naši preci igrali. Nacrta se jedna linija i ima nekoliko takmičara koji imaju novčić kod sebe. Oni ga bacaju što bliže liniji. Onaj ko baci najbliže je pobedio i uzima ostale novčiće. S tim što može da se igra i sa klikerima - rekao je on.

Udruženje građana Ostružnice/ustupljene fotografije
 

Stevanović je ideju dobio kada je prisustvovao sličnoj olimpijadi koja se odigrala u Rušnju. 

- Ideja mi se svidela pa sam to hteo da uradim i u Ostružnici. Tako da tada sam video da mogu da se održe olimpijske igre starih sportova - ispričao je on.

Inače, Stevanović kaže da su takmičari mogli da se prijave pre olimpijade, ali najveći broj se uvek prijavljuje na sam dan takmičenja.

 

Naravno, olimpijada nije olimpijada bez nagrada. A Marko je uspeo da sem medalja obezbedi i veliki broj poklona za najbolje takmičare.

- Uradili smo medalje za sva prva tri mesta. A imaćemo i superšampiona, koji je osoba koja ima najveće uspehe na čitavom takmičenju. On će dobiti vaučer za knjižare, kao i mnoge druge knjige. Takođe, dobiće i mnoge druge nagrade poput slatkiša, poput vaučera i slično - ispričao je on.

Udruženje građana Ostružnice/ustupljene fotografije
 

Nagrade su podeljene, ali ono što je najvažnije jeste da su se ljudi koji su došli na takmičenje lepo proveli i zabavili, a usput osetili duh nekih davnih, starih vremena.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike