Srbijo, srećan ti Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave! Danas neka se vijore trobojke svuda gde nas ima!

15.09.2023

07:10

0

Autor: 24sedam

Proslava svake godine počinje intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije "Moja Republika" i "Bože pravde"

Srbijo, srećan ti Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave! Danas neka se vijore trobojke svuda gde nas ima!
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave - Copyright 24sedam/Goran Sivački/ATA Images/Antonio Ahel

Srbija danas slavi Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a povodom 15. septembra 1918. godine, dana kada je probijen Solunski front.

Ovaj važan datum za našu zemlju, proslavljamo zajedno sa Republikom Srpskom i uz prisustvo zvaničnika Srbije i Republike Srpske, patrijarha i velikog broja građana.

Praznik je prvi put svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, a prošle godine u Bijeljini. 

Svi pripadnici srpskog naroda pozvani su da danas, gde god da žive, na kućama istaknu narodnu zastavu - "trobojku".

Profimedia
 

Skup svake godine počinje intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije "Moja Republika" i "Bože pravde" pa će se to desiti i ove godine u Nišu, gde je zakazana centralna manifestacija.

Predsednik Vučić u Nišu

Svečanost će biti održana u Sportskoj hali Čair s početkom u 18.00 časova a na njoj će se, između ostalih, pojaviti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je najavljeno, ovaj praznik će biti obeležen i svečanošću na mostu preko reke Drine, između Bajine Bašte i Skelana. Taj događaj organizuje Udruženje veterana 63. padobranske brigade, u saradnji sa veteranskim udruženjima iz Republike Srbije i Republike Srpske. 

Tom prilikom, predviđeno je da se učesnici, noseći srpsku zastavu dugačku 50 metara, spoje na sredini mosta. Svečanosti će, prisustvovati oko 120 veterana iz Srbije i Republike Srpske. 

Tanjug/ Strahinja Aćimović
 

Proslava Dana srpskog jedinstva obeležena je i u Crnoj Gori, a po prvi put ove godine se organizuje i u Nemačkoj, kojoj će u ime predsednika Vučića prisustvovati ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević.

On je pozvao sve naše sunarodnike koji žive u Frankfurtu, ali i u pokrajini Hesen, kao i celoj Nemačkoj da se pridruže centralnoj proslavi na Trgu Rosmarkt u Frankfurtu na Majni, od 18 sati, gde će tri dana trajati manifestacija "Dani srpske kulture" u okviru koje će biti obeležen i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.  

Defile i u Beogradu

Danas će se u Beogradu, takođe, održati manifestacija "Dan tradicije" sa ciljem da podstakne mlade da kroz umetničke medije dočaraju prirodne lepote, kulturu i tradiciju svoje zemlje. 

Centralni deo manifestacije održaće se u centru prestonice uz svečanu povorku učesnika obučenih u narodne nošnje i glavni muzičko-scenski program u kojem će učestvovati dečji horovi, pevači i folklorni ansambli. 

Profimedia
 

Defile učesnika kreće u 11:30 sa kraja Knez Mihailove ulice (kod Kalemegdana) i završava se na Trgu republike, gde od 12:00 časova počinje svečani koncert.

Početak proboja Solunskog fronta jedan je od ključnih datuma Prvog svetskog rata i veliki dan u nacionalnoj istoriji.

Solunski front je oformljen u jesen 1915. između saveznika sa jedne i Nemačke, Austrougarske, Bugarske i Turske sa druge strane. Saveznici su ga probili u borbama 15. do 17. septembra 1918. posle kojih je Bugarska kapitulirala.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike