Sutra slavimo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave: Svi treba da istaknu našu trobojku na svojoj kući!

14.09.2023

12:15

0

Skup svake godine počinje intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije "Moja Republika" i "Bože pravde"

Sutra slavimo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave: Svi treba da istaknu našu trobojku na svojoj kući!
Copyright Profimedia

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, biće obeležen sutra na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

Uz prisustvo zvaničnika Srbije i Republike Srpske, patrijarha i velikog broja građan praznik je prvi put svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, a prošle godine u Bijeljini. Uoči praznika zvaničnici pozivaju sve pripadnike srpskog naroda, gde god da žive da na kućama istaknu narodnu zastavu - "trobojku".

Skup svake godine počinje intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije "Moja Republika" i "Bože pravde".

Početak proboja Solunskog fronta jedan je od ključnih datuma Prvog svetskog rata i veliki dan u nacionalnoj istoriji. Datum koji je izabran za praznik jeste datum proboja Solunskog fronta – dan u kojem leže i naša bol i naša slava.

Tanjug/ Ministarstvo Odbrane i Vojske Srbije
 

"Tog 15. septembra jedini plan bio je sloboda, ka kojoj su srpske trupe jurnule u smrt. Taj dan je bio samo prvi u nizu u kojima smo, bez obzira na cenu, birali Srbiju i slobodu", rekao je ranije predsedik Srbije Aleksandar Vučić.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se na dan kada je posle godina krvavih, strašnih, dramatičnih, tragičnih i junačkih borbi srpska vojska probila Solunski front i faktički označila početak oslobođenja Kraljevine Srbije. Za to je bilo potrebno svega 45 dana našim junačkim precima. Solunski front je oformljen u jesen 1915. između saveznika sa jedne i Nemačke, Austrougarske, Bugarske i Turske sa druge strane. Saveznici su ga probili u borbama 15. do 17. septembra 1918. posle kojih je Bugarska kapitulirala. Prema rečima istoričara, Dejana Ristića iz ugla istorijske nauke to je označilo i početak kraja Prvog svetskog rata.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike