Raj za alergične osobe: Na Zlatiboru izmerena manja koncentracija polena ambrozije, u gradovima ovu biljku kose kako im ne bi zadavala muke

01.09.2023

09:31

0

Ambrozija je jednogodišnja biljka koja može da naraste i do dva metra

Raj za alergične osobe: Na Zlatiboru izmerena manja koncentracija polena ambrozije, u gradovima ovu biljku kose kako im ne bi zadavala muke
Ilustracija - Copyright RINA

Naduven nos i suzne oči svakodnevica su onih koji muku muče sa alergijama. Najveći alergen među biljkama svakako je ambrozija, a njena sezona je u punom jeku. Kako bi pronašli spas, mnogi s razlogom dolaze na Zlatibor jer je koncentracija alergena prema najnovijim merenjima na ovoj planini manja u odnosu na druga mesta.

- Poleni ambrozije i koprive prelazili su prethodnih dana u umerene i visoke koncentracije, dok su poleni pelina, konoplje, štireva, četinara, bokvice i čempresa bili niski. Iako povišene, koncentracije polena ambrozije, najvećeg alergena među biljkama, na području mernog mesta Zlatibor bile su znatno niže nego na ostalim mernim mestima u Republici Srbiji, ali se bez obzira na to uočava trend porasta u odnosu na prethodne godine - kažu iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Ambrozija je jednogodišnja biljka koja može da naraste i do dva metra, a ono što je specifično za nju jeste da može da opstane i u veoma nepovoljnim uslovima, stoga vrlo lako postaje dominantan korov. Mnogi građani ne žele ništa da prepuste slučaju, stoga na vreme krče površine pod ovom biljkom.

- Dugo sam kašljao, nisam znao šta je, dok nisam uradio testove i utvrdio da sam alergičan na ambroziju. Tada sam uzeo kosu u ruke i rešio da eliminišem tog neprijatelja po moje zdravlje. Urodilo je plodom, ali ambrozije ima svuda, pa bi i drugi morali da se aktiviraju. Koliko je biljka jaka, najbolje svedoči to što sam koseći je polomio kosu - rekao je Slavko iz Čačka.

Jedna biljka može proizvesti i preko 160.000 semenki, a seme u zemljištu može održati klijavost čak i do 40 godina.

Kod najosetljivijih osoba već od osam do 20 polenovih zrna u metru kubnom vazduha može da izazove jake alergijske reakcije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike