Srbima masovno kradu kola po Grčkoj, a grčka policija dala savet vozačima: Evo kako izbeći pljačku i šta raditi ako se desi

25.08.2023

08:10

0

Autor: I.K.

Srpski turisti se žale posebno na krađe iz kola

Srbima masovno kradu kola po Grčkoj, a grčka policija dala savet vozačima: Evo kako izbeći pljačku i šta raditi ako se desi
Copyright Profimedia

Veliki broj srpskih turista svoje dane letnjeg odmora voli da provodi u Grčkoj na moru, te da poseti neke od brojnih znamenitosti ili šopinguje u velikim tržnim centrima. Neretko, međutim, nađu se na meti lopova. 

Kako je u vreme letnje sezone povećan broj turista u popularnim letovalištima, to je svakako i veća mogućnost da se pored vas nađe i neki kradljivac.

Grčka policija na sajtu je objavila savete kako da predupredite pljačku, ali i šta da uradite ako do nje već dođe.

Grčka policija tako savetuje pre svega da ne nosite sa sobom velike količine novca, niti da novčanik držite, recimo, u zadnjem džepu. Takođe, novac i kreditne kartice nemojte čuvati zajedno, na istom mestu. Kada ste u gužvi, brinite o svojoj torbi ili novčaniku, a bez razloga ih ne ostavljajte otvorene. 

Takođe, dok u nekoj prodavnici isprobavate garderobu ili vežbate u teretani na otvorenom, vredne stvari držite uz sebe. Kada ste na trotoaru, hodajte bliže zgradama nego ulici, a izbegavajte mračna i pusta mesta, pogotovo ako ste sami.

Ne ostavljajte vrednosti na vidljivim mestima u kolima. Ako vas neko iz kola ili sa motora dok vi hodate zaustavi da vas pita za neku informaciju, nemojte prilaziti vozilu. Budite na oprezu ako primetite bilo kakvo čudno ponašanje. 

Ako vam se dogodi pljačka ili ste svedok iste, slobodno glasno vičite, koliko vas grlo služi i tražite pomoć. Ako možete zapamtite što više karakteristika pljačkaša, kako biste policiji dali što verniji opis.

Naglasite policiji da li su vam ukradena, uz vrednosti i lična dokumenta, kao što je pasoš.

Profimedia
 

 

Mobilni telefon nemojte držati tako da bude lako dostupan, pogotovo na autobuskim stajalištima, u gradskom prevozu, u tržnim centrima, na stolu u bašti restorana, na ležaljci plaži... 

Nemojte telefon ostavljati ni u kolima, ako će biti bez nadzora na nekom parkingu. Savet je i da zapišete negde petnaestocifreni IMEI broj vašeg telefona pomoću kog operater može da spreči korišćenje aparata. Taj broj ćete dobiti ako pozovete  *#06# 

Svoj mobilni telefon nemojte lako davati strancima u ruke, pod bilo kakvim izgovorom. 

Da biste automobil sačuvali od lopova, uvek ga zaključavajte, ne ostavljajte ključeve u njemu, zatvarajte prozore, obavezno upalite alarm. Ne ostavljajte u kolima novac, novčanike, dokumenta, mobilne telefone, torbe, vrednosti. Možete čak i da ponesete "front" od radio aparata, ako auto ostavljate na duže na nekom parkingu. 

Nemojte automobil nikada ostavljati na pustim mestima. U slučaju da primetite da vas neko prati ili osmatra, odmah pozovite broj 100!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike