Fotografija neuhranjenog jelena podigla prašinu, mi smo dobili novu iz zoo-vrta u Boru: Evo šta su nam rekli stručnjaci!

23.08.2023

10:00

0

Upitan da li ima dovoljno hrane u borskom zoo-vrtu, Dragijević odgovara da ima

Fotografija neuhranjenog jelena podigla prašinu, mi smo dobili novu iz zoo-vrta u Boru: Evo šta su nam rekli stručnjaci!
Copyright Foto: Printskrin/Facebook/Eko straža

Fotografija izgladnele jedinke jelena u zoo-vrtu u Boru koja je objavljena na društvenim mrežama nametnula je pitanje da li se dovoljno vodi računa o životinjama u ovoj ustanovi, a na teren je povodom toga izašla i ekipa Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Direktor Zoološkog vrta u Boru Darko Dragijević je za 24sedam demantovao navode sa društvenih mreža da je jelen neuhranjen i kao navodni razlog za ovu vrstu "zdravstvenog problema" naveo da je u toku sezona parenja kod ovih životinja.

- Jelen je kod nas već jedanaest i po godina. Došao je kao stara i zrela jedinka. Otkako je kod nas, nikada nije bio bolestan. On je u poznim godinama. Pre dva meseca smo mu nabavili mladu ženku. Od tada su zajedno u kavezu. Svih prethodnih godina je bio sam. Kod jelena je u toku sezona parenja i sada su u teranju. Evidentno je da je malo kalirao, ali na to utiču i godine. Njega sada toliko ne zanima hrana već parenje, i to će trajati sve dok traje taj period - kazao je Dragijević.

 

 

Iz zoo-vrta u Boru su na zahtev redakcije portala 24sedam dostavili novu fotografiju jelena, na kojoj se vidi kako on sada izgleda, zajedno sa njegovom partnerkom.

Foto: Privatna arhiva / Darko Dragijević
Jelen i njegova partnerka

Upitan da li ima dovoljno hrane u zoo-vrtu u Boru, Dragijević odgovara da ima.

- Hrane imamo dovoljno za sve životinje. Ostale životinje su u dobroj kondiciji. Slika koja je objavljena na društvenim mrežama ne daje realno stanje i jelen ne izgleda mršavo kao što je prikazano na mrežama. Iz dobre namere je dovedena mlada jedinka da bi se oni parili i da bi imali podmladak od te vrste. Bio je i doktor veterine, pregledao je jedinku i konstatovao da je sve uredno. On riče i juri za ženkom, a na njihov zov prirode ne možemo da utičemo - dodao je Dragijević. 

"Ništa ne mogu da tvrdim na osnovu nekoliko slika"

Na pitanje zbog čega jelen na fotografijama izgleda neuhranjeno, ako je, kao što direktor te ustanove tvrdi, sve u redu, veterinar Vladimir Terzin za 24sedam objašnjava:

-  Ako su rekli iz zoo-vrta u Boru da ne jede jer je sezona parenja, to može da bude razlog njegove neuhranjenosti, ali i ne mora. Ne mogu ništa da tvrdim na osnovu nekoliko slika, ali očigledno da nešto nije u redu. Na prikazanim slikama životinje zaista deluju neuhranjeno. Mislim da ovde postoji ozbiljan problem što se tiče snadbevanja hranom. Životinje ne bi smele tako da izgledaju.

Obavljen vanredni nadzor

Podsetimo, nakon uznemirujućih fotografija izgladnelih životinja, iz nadležnog ministarstva izašli su na teren u vanrednu inspekciju. 

- Povodom uznemirujućeg multimedijalnog sadržaja koji prikazuje zdravstveno i kondiciono stanje životinja u zoološkom vrtu u Boru, inspektori Ministarstva zaštite životne sredine, sa stručnim saradnicima Zavoda za zaštitu prirode i veterinarskom inspekcijom, juče su obavili nenajavljen inspekcijski nadzor kako bi se utvrdilo realno stanje na terenu i uslovi u kojima životinje žive - objavilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine na svom Instagram profilu.

 

Kako navode, inspektori i stručnjaci obišli su i snimili jelena koji je ovih dana na društvenim mrežama prikazan kao izgladneo, zatim belog papagaja koji je prikazan opalog perja, kao i druge životinje stanare borskog zoo-vrta.

Tigrica uginula pre dve godine, papagaju otpalo perje

- Tigrica koja je prikazana u zapuštenom stanju uginula je pre dve godine. Kako je veterinarska inspekcija na licu mesta pojasnila, papagaju jeste otpalo perje, što je nastupilo kao posledica pojačanog stresa ili traume. Fotografije objavljene kao aktuelne na društvenim mrežama ne prikazuju realno stanje, budući da je na njima prikazana tigrica koja je uginula pre dve godine. Ministarstvo zaštite životne sredine apeluje na sve da ne objavljuju sadržaje kojima obmanjuju i uznemiravaju građane. Ovakve fotografije i snimci potresni su ne samo za ljubitelje životinja, već i za celokupnu javnost - napisali su iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike