Detalji ujeda zmije u Svilajncu: Otrov brzo počeo da se širi, otrovnica nije još nađena

20.08.2023

11:42

0

Tinejdžer koji je iz Svilajnca sanitetom u pratnji majke dovezen u Kragujevac je na prijemu bio komunikativan i raspoložen

Detalji ujeda zmije u Svilajncu: Otrov brzo počeo da se širi, otrovnica nije još nađena
Ilustracija - Copyright Pixabay

Petnaestogodišnjeg dečaka iz Svilajnca je u noći između petka i subote ujela zmija otrovnica, a na svu sreću on se oporavlja na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Kragujevac. On je na svu sreću, na vreme dobio serum, odnosno protivotrov zahvaljujući čemu je i preživeo.

Na osnovu kliničke slike i otoka na prstu, lekari Hitne pomoći DZ Svilajnac posumnjali su da je u pitanju ujed zmije otrovnice, pa je dečak nakon zbrinjavanja sanitetom prevezen u Klinički centar u Kragujevcu gde je odmah primio zaštitnu terapiju.

 Mladići su te večeri ispratili drugaricu kući i u povratku i seli na klupu. Drug koji je bio sa njim kaže da su zmiju primetili tek kada je ujela drugog dečaka. On je i dalje smrtno preplašen, i tvrdi da zmija nije bila prevelika i da je odavala utisak da je povređena. Definitivno je bila na klupi pre nego što su na nju seli, ali u mraku nisu obraćali pažnju. Možda je čak i seo na nju ili je u mraku prignječio rukom - ispričao je za Kurir mladić koji je iste večeri u Svilajncu bio sa grupom sugrađana koji su pretraživali teren u potrazi za otrovnicom, ali je nisu našli.

Crvenilo i otok...

Tinejdžer koji je iz Svilajnca sanitetom u pratnji majke dovezen u Kragujevac je na prijemu bio komunikativan i raspoložen.

- Dečak je na prstu leve ruke imao dva uboda oivičena crvenilom i otokom. Hiperemija se veoma brzo razvijala duž cele šake, a potom podlaktice i na kraju cele ruke. Takav razvoj kliničke slike viđamo samo u slučajevima ujeda otrovnice. Odmah na prijemu, dečaku je dat antitoksin, odnosno antiviperinum serum, uz propratnu terapiju i praćenje. Pacijent se dobro oseća, sve vreme je hemodinamički i respiratorno stabilan - kažu na Infektivnoj klinici KC Kragujevac. Ističu da je reakcija bila pravovremena, inače ovakvi slučajevi mogu da budu fatalni.

Prema prvim informacijama, oporavak mladića protiče zadovoljavajuće ali je on je dalje pod medicinskim nadzorom u Kragujevcu, piše "Kurir."

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike