Krizni štab odlučio: Školska godina počinje kao nekada, časovi na 45 minuta! Vakcina je glavno oružje!

24.08.2021

15:54 >> 18:06

0

Autor: A.S.

Zbog skoka korona brojki, Krizni štab je rešio da pooštri mere

Krizni štab odlučio: Školska godina počinje kao nekada, časovi na 45 minuta! Vakcina je glavno oružje!
Copyright 24sedam/Profimedia/Pixabay

Krizni štab je zasedao danas u 16 sati i raspravljao o brojnim temama, od kojih su glavne početak školske godine, vakcinacija, ali i pojačavanje postojećih mera.

Nagli skok broja novoobolelih naterao je stručnjake da reaguju, pa će tako jedna od glavnih tačaka biti eventualno uvođenje kovid propusnice koja će služiti za ulazak na razne manifestacije.

Pročitajte još:

Donete su nove odluke, među kojima su svakako one koje se tiču početka nove školske godine.

Medijima se najpre obratio Branko Ružić koji je naveo da nova školska godina počinje uobičajeno, odnosno kao i pre pandemije, a časovi će trajati 45 minuta.

Ružić dodaje da je institut Batut izradio plan, i da će se formirati tim koji će pratiti i koordinisati stanje u školama, i da će na nedeljnom nivou donositi odluke u svakoj samoupravi o tome kako će se odvijati nastava.

Branko Ružić/Printscreen/Youtube/Tanjug

Škola će početi 1. septembra, časovi će trajati 45 minuta. Postoje tri modela. Prvi model podrazumeva da se časovi odvijaju normalno. Deca nose masku samo kada razgovaraju, vakcinisani profesori ne nose masku dok ne priđu đacima na metar i po rastojanja. Drugi model je kombinovani, gde bi jedan dan radili onlajn nastavu, a drugi u školi. Treći model je rezervisan za najugroženije sredine. Za te škole spremljena je onlajn nastava za srednje škole, kombinovana za osnovne. Časovi bi bili 30 minuta, i đaci bi bili podeljeni u grupe – rekao je ministar.

On kaže da su preporuke za predškolske ustanove date još u julu, i da ih se svi pridržavaju.

– Kada dođe do zaražavanja, ako se neko dete razboli u grupi ili odeljenju, sva deca od tada nose maske, zaraženo dete ide u karantin. Ako ima dvoje zaraženih, ili više, sva deca deset dana imaju onlajn nastavu – ističe Ružić.

Ministar kaže da je vakcinacija civilizacijska tekovina, i apeluje na sve prosvetne radnike i građane da se vakcinišu, kako bismo sačuvali živote i pokazali odgovornost prema bližnjima.

Epidemiolog Predrag Kon navodi da i dalje ne koristimo najbolje oružje protiv koronavirusa, vakcinu.

– Epidemiološka situacija nije baš naklonjena, jer će se početak školske godine poklopiti sa visokom aktivnošću koronavirusa, pa treba striktno poštovati sve predviđene mere predložene za školske ustanove, naglasio je danas epidemiolog Predrag Kon.

– Danas je bio važan dan i jedina tema je bio početak školske godine. Prvi put sam video danas taj plan. U onome što sam do sada pogledao sve je moguće realizovati, ali traži ogroman napor. Tim koji je formiran imaće puno posla. Glavna je stvar da se poštuju predložene mere – kazao je Kon na konferenciji za novinare posle sednice Kriznog štaba.

On je istakao da modeli koji su prikazani pokazuju da se kreće sa situacijom koja podrazumeva da u školu dolaze zdravi i da su nastavnici što je moguće više vakcinisani, a ako nisu, moraju da nose maske.

Predrag Kon/Antonio Ahel/ATAImages

– Vidi se da su, kako shvatam, maske zamenile vakcinaciju, što, u situaciji kada imamo vakcine koje su prošle sve što je neophodno po standardima da budu primenjivane kao potpuno bezbedne, nije razumljivo. Ali takva je situacija – rekao je Kon.

U ovoj situaciji poželeo je roditeljima i deci da što lepše krenu u školu, da se izborimo sa ovom situacijom i počnemo da obaramo krivu koja ide naglo prema gore.

Glavno oružje nedovoljno koristimo, a ono je vakcina. Što više oko dece ima vakcinisanih, manje može dete da unese u školu virus – rekao je on.

Kon je naglasio da kompletna nauka stoji iza apela za vakcinaciju, i da iz dubine duše, srži svoga bića, želi dobro deci i Srbiji.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba jeste bilo govora i o kovid propusnicama, ali nije doneta nikakva odluka, preneo je epidemiolog Predrag Kon.

Pročitajte još:

– Bilo je govora o kovid propusnicama i obaveznoj vakcinaciji, ali nikakve odluke u vezi sa tim temama nisu donete na današnjoj sednici Kriznog štaba – naglasio je Kon na konferenciji za novinare posle sednice Kriznog štaba.

Kon smatra da je etički potpuno neprihvatljivo da osobe koje rade sa pacijentima budu nevakcinisane.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike