Posle "Harona", u Srbiju stiže "Neron"! Vraća se leto, ali moguće su i nove nepogode

07.08.2023

09:21

0

Autor: I.K.

Da li Srbiji prete nove oluje i dokle se stiglo sa otklanjanjem posledica nevremena?

Posle "Harona", u Srbiju stiže "Neron"! Vraća se leto, ali moguće su i nove nepogode
Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

Nepogode koje su zadesile naše zemlju, ali i region proteklih dana, te donele brojne nevolje, polako slabe, ali meteorolozi ne isključuju mogućnost da se uskoro ponove. 

Meteorolog Ivan Ristić za TV Informer ističe da je jedino na zapadu Srbije bilo manje padavina.

- U svim ostalim krajevima bilo je 50-70, negde i 80 mm kiše, ispunili smo normu za ceo mesec u Beogradu. Avgust, inače, nije poznat po kiši, to je mesec da se ode na odmor i da se uživa. Varijacije u vremenu su karakteristične za kraj meseca. U avgustu u proseku padne 40-50 mm kiše - rekao je Ivan Ristić.

Tv Pink Printscreen
Meteorolog Ivan Ristić

 

On objašnjava i da pijavice kojima smo svi svedočili tokom nevremena nastaju kada je visoka temperatura mora.

- Temperatura je bila 27 stepeni, odlična za brčkanje, ali eto koliko problema napravi - istakao je Ristić, i podsetio da osiguranje priznaje štetu kada vetar pređe 17 m/s, za šta je potrebna zvanična potvrda RHMZ.

Ristić najavljuje da nam se vraća toplo vreme, a da će kiše malo popustiti.

- Sada je leto bilo na pauzi, a od srede će i kiša biti na pauzi. Sledi nam lepo vreme, prijatno, uživaćemo u suncu. Temperatura će biti do 30 stepeni. Sledi nam sledeće nedelje tropski talas, temperature preko 35 stepeni. Novi talas će se zvati "Neron" - rekao je, i dodao da će u drugoj polovini avgusta temperare biti od 35 do 40 stepeni.

Meteorolog Nedeljko Todorović ne isključuje mogućnost da se ovakva oluja ponovi, ali ne u skorije vreme.

RTS printscreen
meteorolog Nedeljko Todorović

 

- U meteorološkim dnevnicima je zapisano da su se ovakve oluje već događale. Ovo nije ništa novo, samo se neke godine to događa češće, a neke malo ređe. Biće još letnjeg vremena u avgustu. Do kraja nedelje sveža varijanta leta, ali od 12. ili 13. kreće toplija varijanta leta. Ne može da se sa sigurnošću kaže da li će opet biti ovakvog nevremena, ali oko 20. bi moglo ponovo da se desi - kazao je meteorolog.

Miloš Milenković iz Sektora za vanredne situacije rekao je da su pripadnici MUP-a spasili 3 ljudska života, ali i objasnio kako se treba ponašati kada olujno nevreme krene.

Foto: Printskrin/Jutjub
Miloš Milenković, Sektor za vanredne situacije

 

- Od subote u poslepodnevnim časovima do juče, pripadnici MUP i Sektora intevenisali su 88 puta sa 156 vatrogasaca. Intervenisali smo na uklanjanju stabala, limenih krovnih konstrukcija, a imali smo i 14 crpljenja vode. MUP i Sektor za vanredne situacije spasili su 3 ljudska života, kako ne bismo imali žrtve. Najznačajnije je da prate uputstva, pre svega mislim na najave RHMZ. Građani treba da prate nadležne institucije, MUP je izdao instrukcije kako se ponašati - rekao je i dodao da se treba skloniti od drveća, visokih konstrukcija i, ukoliko se nađemo u vozilima, zaustaviti vozilo, uključiti bočnu signalizaciju i sačekati da nevreme prođe. 

Ako primetite da je neko u nevolji, najbolje je pozvati vatrogasce-spasioce, kaže.

- Uvek je normalno pomoći drugoj osobi ili životinji, ali naša iskustva govore da nekada iz najbolje namere možemo doći u opasnost u tim situacijama, treba pozvati 193, vatrogasce-spasioce i druge institucije koje će u zavisnosti od rizika intervenisati - istakao je.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike