Žena u teškom stanju zbog virusa Zapadnog Nila: Priključena na veštačko disanje!

04.08.2023

12:36 >> 13:44

0

Usled postojeće bolesti pluća, a usled teškog opšteg stanja, pacijentkinja je na asistiranoj ventilaciji, kažu u UKC Niš

Žena u teškom stanju zbog virusa Zapadnog Nila: Priključena na veštačko disanje!
Suzbijanje komaraca u Beogradu - Copyright Profimedia

Žena stara 73 godine hospitalizovana je na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu zbog teškog opšteg stanja izazvanog virusom Zapadnog Nila, potvrdili su danas u toj zdravstvenoj ustanovi.

Prema rečima lekara žena ima „ozbiljnu formu bolesti sa upalom moždanih ovojnica“.

- Usled postojeće bolesti pluća, a usled teškog opšteg stanja, pacijentkinja je na asistiranoj ventilaciji - kazali su u UKC Niš.

Prisustvo virusa Zapadnog Nila, dodali su u UKC Niš, kod pacijentkinje je  potvrđeno  u nadležnoj laboratoriji u Beogradu.

U UKC Niš su isakli da pacijenti sa virusom Zapadnog Nila nisu pretnja po okolinu, odnosno nisu zarazni jer se virus ne prenosi sa čoveka na čoveka.

Virus Zapadnog Nila je na našim prostorima prisutan više od 10 godina. Radi se o virusu koji slobodno cirkuliše u prirodi, rezervoar su ptice, a prenosioci komarci. 80% zaraženih pacijenata nema nikakve simptome.

Usled postojeće bolesti pluća, zbog kvalitetnije razmene gasova, a usled teškog opšteg stanja, pacijentkinja je na asistiranoj ventilaciji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike