Vozači, oprez! Pojavili se lažni kompleti za prvu pomoć: Čovek otvorio, a onda ostao u šoku zbog sadržaja!

03.08.2023

10:44

0

Komplete za pvu pomoć nikako ne kupovati na pijacama ili putem interneta, iako su cene znatno niže

Vozači, oprez! Pojavili se lažni kompleti za prvu pomoć: Čovek otvorio, a onda ostao u šoku zbog sadržaja!
Prva pomoć - Copyright Profimedia

Jedan naš sugrađanin našao je u kompletu prve pomoći toalet-papir, kesicu od kikirikija i ubruse, iako je na prvi pogled pakovanje izgledalo kao originalno.

Ovo nije prvi put da se nešto ovako dešava, jer su se u poslednjih desetak godina nekoliko puta na tržištu pojavljivali lažni kompleti za prvu pomoć. Čak je 2019. godine jedan od vodećih proizvođača ovih kompleta podneo krivičnu prijavu protiv N. N. lica zbog zloupotrebe imena i brenda.

Paket za prvu pomoć ne možemo otvarati prilikom kupovine kako bismo proverili da li je pravi, ali zato treba voditi računa o tome gde ga kupujemo.

- Ljudi kupuju komplete za prvu pomoć na pijacama ili putem interneta jer su cene tamo znatno niže. Međutim, možemo doći u situaciju da imamo komplet prve pomoći koji nije u skladu sa zakonom propisanim standardom, a to je standard SRPSZ.B2.001. Znači, treba da kupujemo na proverenim mestima, gde ćemo dobiti fiskalni račun i gde tržišna inspoekcija može da proverava ispravnost i legalnost ove dodatne opreme - rekao je Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Stručnjaci kažu da kompleti za prvu pomoć po zakonu imaju status medicinskog sredstva.

Tanjug printscreen
 

- Nadležni moraju da reaguju, pre svega Tužilaštvo, jer se radi o jednoj ozbiljnoj kriminalnoj delatnosti, odnosno delatnosti koja u sebi sadrži čitav niz krivičnih dela. Takođe, trebalo bi poreduzeti određene mere da se spreči prodaja kompleta prve pomoći na pijacama i otvorenim tržnim centrima, pa čak i preko internet oglasa, zbog toga što se radi o medicinskom sredstvu - kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Komplet prve pomoći za motore treba da ima 12 delova, a za vozila B kategorije 18.

- Sastavni deo prve pomoći je i uputsvo za pružanje prve pomoći koje je uradio Crveni krst Srbije, gde imamo kompletan sadržaj prve pomoći za vozilo tipa B koji ima 18 elemenata. Jedan od tih 18 elemenata jeste i sadržaj kompleta, gde piše šta se sve nalazi u prvoj pomoći - kaže Koković.

Na torbici su i dva datuma, kada je komplet proizveden i do kada važi, ali vozači to uglavnom ne proveravaju. Na sreću, većina nema ni potrebe da koristi taj paket. Ipak, na tehničkom pregledu vas mogu vratiti, a saobraćajna policija će vam sigurno napisati kaznu od 5.000 dinara ako je prvoj pomoći istekao rok.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike