Počela javna rasprava o zakonu koji bi mogao sprečiti novi masakr u školi: Dve opcije za smeštaj mentalno obolele deca opasne po okolinu

28.07.2023

13:03

0

Na Vladi će se odlučiti gde će ta deca biti smeštena, da li u jedinicama već postojećih bolnica ili će se izgraditi nova ustanova, kazala je ministarka Danica Grujičić

Počela javna rasprava o zakonu koji bi mogao sprečiti novi masakr u školi: Dve opcije za smeštaj mentalno obolele deca opasne po okolinu
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Nezapamćene tragedije koje su početkom maja potresle Srbiju ukazale su na neophodnost promene našeg zakonskog okvira, kako bi država imala upotrebljive mehanizme za adekvatno i pravovremeno reagovanje, izjavila je danas ministarka zdravlja Danica Grujičić, otvarajući Javnu raspravu o nacrtu novog zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama.

Prema njenim rečima, izmena tog zakona jedna je od stvari koju je Vlada Srbije pripremila, a za koju se veruje da će unaprediti zaštitu lica sa mentalnim smetnjama i učiniti čitav sistem sigurnijim i efikasnijim.

U postojećim zakonskim aktima u Zakonu o mentalnom zdravlju iz 2013. godine nije rešeno šta raditi sa decom koja nisu krivično odgovorna, istakla je Grujičić.

"Kasnije ćemo na Vladi odlučiti gde će ta deca biti smeštena, da li u jedinicama već postojećih bolnica ili će se izgraditi nova ustanova", kazala je ministarka.

U postupku pripreme Nacrta zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, Ministarstvo zdravlja će do 9. avgusta sprovoditi javnu raspravu o ovom Nacrtu. Tokom prve javne rasprave predloge o dopunama iznela je Aleksandra Zlatić, advokat iz advokatske kancelarije Zore Dobričanin Nikodinović.

Tekst Nacrta zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama objavljen je na internet stranici Ministarstva zdravlja https://www.zdravlje.gov.rs/ i na portalu https://ekonsultacije.gov.rs/, a ministarka Grujičić je istakla da predložene mere u Nacrtu zakona nisu represivne, već mere lečenja.

Ona je pozvala stručnu javnost i sve zainteresovane da učestvuju u raspravi i svojim komentarima i predlozima doprinesu, kako je rekla, što kvalitetnijem finalnom nacrtu zakona, koji je u interesu svih građana. Komentari i predlozi mogu se dostaviti putem mejl adrese [email protected]

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike