Rečni saobraćaj nosi zadovoljstva, ali i rizike: Evo kojih se propisa obavezno moraju pridržavati svi oni koji žele da uživaju na vodi!

25.07.2023

14:30

0

Autor: 24sedam

Deca, kao i odrasli, prilikom vožnje moraju na sebi imati zaštitne prsluke

Rečni saobraćaj nosi zadovoljstva, ali i rizike: Evo kojih se propisa obavezno moraju pridržavati svi oni koji žele da uživaju na vodi!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Rečni saobraćaj sa sobom nosi mnoga zadovoljstva, ali i rizike zbog čega je od izuzetne važnosti da se na vodi pridržavate propisa i budete odgovorni, izjavila je danas Andrijana Petrović iz Jedinice za bezbednost na rekama.

- Policijski službenici koji obavljaju poslove na vodi posvećeni su unapređenju bezbednosti na rekama - istakla je Petrović i naglasila je da rečni saobraćaj, kao i svaki drugi, ima nultu tolerancije prema alkoholu i da je striktno zabranjena konzumacija alkohola prilikom upravljanja čamcima.

Ona je upozorila da sva deca, kao i odrasli, prilikom vožnje moraju na sebi imati zaštitne prsluke i apelovala da se pre isplovljavanja građani informišu o vremenskim prilikama, saopštio je MUP.

Naglasila je da zarad lične bezbednosti ne treba iskakati iz čamca, da se kupanje savetuje isključivo na mestima na kojima je to predviđeno, kao i da treba izbegavati direktno izlaganje suncu zbog opasnosti od toplotnog udara ili sunčanice.

Petrović je ukazala da pre isplovljavanja treba proveriti ispravnost vozila i da je neophodno da plovilo ima propisanu opremu - prsluke za spasavanje, prvu pomoć, protivpožarni aparat, veslo, sidro i knap od 25 metara.

Dodala je da čamac mora biti registrovan i da zapovednik mora imati položen stručni ispit za upravljača. Prema njenim rečima, čamci se ne smeju sidriti na plovnom putu, a vožnja mora da bude umerenom i bezbednom brzinom uz poštovanje saobraćajnih propisa.

- Bezbednost na vodi je naša zajednička odgovornost. Budimo odgovorni, uživajmo na vodi ali brinimo o bezbednosti i čuvajmo jedini druge - poručila je Petrović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike