Događaj koji je predstavljao vrhunac austrijskog pohoda na Balkan! Obeležavamo 305-godišnjicu Požarevačkog mira

21.07.2023

06:55

0

U znak sećanja na ovaj važan događaj, 2006. godine osnovana je fondacija "Požarevački mir 1718"

Događaj koji je predstavljao vrhunac austrijskog pohoda na Balkan! Obeležavamo 305-godišnjicu Požarevačkog mira
Copyright Wikipedia

Danas obeležavamo 305-godišnjicu Požarevačkog mira, događaja koji je 1718. godine ovaj grad uveo u svetsku istoriju. 

Ovaj značajan mir predstavljao je vrhunac austrijskog pohoda na Balkan, nakon dvogodišnjeg rata između Turske i Austrougarske (1716-1718). Turska strana je poražena u sukobu i primorana na pregovore koji su trajali od 5. juna do 21. jula 1718. godine.

Na mirovnom kongresu, koji je održan pod šatorima na brdu Sopot, iznad Požarevca, učestvovale su Austrija i Mletačka republika s jedne strane, i Turska s druge strane, uz posredovanje Engleske i Holandije. Konačnim potpisivanjem ovog mira, Srbija je prešla u vlast Austrije, zajedno s delom Bosne i Slavonije.

Iako je postojao predlog da se za potpisivanje mira podigne posebna zgrada, odustalo se od tog plana zbog kratkog vremenskog perioda do samog potpisivanja. Umesto toga, mirovni kongres je održan pod šatorima, a danas se to mesto obeležava megalitom, drevnim spomenikom od kamenog bloka težine preko 15 tona, postavljenim 21. jula 2004. godine.

U znak sećanja na ovaj važan događaj, 2006. godine osnovana je fondacija "Požarevački mir 1718", na inicijativu Turističke organizacije Požarevca. Fondacija je nastavila da čuva sećanje na Požarevački mir, a 2009. godine izgrađen je objekat koji simbolizuje šator u kojem je potpisan mir. Još jedan značajan korak ka očuvanju istorijskog nasleđa učinjen je 2012. godine, kada je postavljena izložba kostimiranih pregovarača obučenih u duhu epohe s početka 18. veka.

Fondacija "Požarevački mir 1718" je 2014. godine prešla u sastav Narodnog muzeja Požarevca, kako bi se ova istorijska baština sačuvala za buduće generacije i promovisala kao važan događaj evropskog značaja.


Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike