Ičkova kuća, dom apotekara Štrajma i stare zanatske radnje: Kako se zove najstarija ulica u Zemunu? (FOTO)

20.03.2022

09:00

0

Između dva rata ova ulica je bila važno trgovačko središte, sa mnoštvom zanatskih radnji

Ičkova kuća, dom apotekara Štrajma i stare zanatske radnje: Kako se zove najstarija ulica u Zemunu? (FOTO)
Zemun panorama - Copyright Profimedia

Kada vas put navede do Zemuna, ako ste pohitali da od Gradskog parka ili Tošinog bunara preprečite do Glavne ulice, ili ipak iz nje skrećete ka Gornjem gradu, put će vas svakako navesti u Bežanijsku ulicu. 

Jednosmerna, uska za saobraćaj, usled vozila parkiranih sa strane, uz trotoar, ali posebno utkana u jezgro Zemuna - takva je Bežanijska ulica, jedna od najstarijih saobraćajnica u ovoj opštini, koja je bila trasirana još za vreme antičkog Taurunuma.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Njen današnji izgled potiče iz 18. veka, a u njoj se i dan-danas nalaze zanatske radionice i kuće stare više od 200 godina.

Bežanijska ulica, koja današnje ime nosi od 1793. godine, nekada se završavala Bežanijskom kapijom, jednom od glavnih u nekadašnjim bedemima grada. 

Kada su bedemi srušeni, sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, na nju je nastavljena ulica Tošin bunar.

Ičkova kuća

24sedam/Katarina Mihajlović
Ičkova kuća

Mnoga vredna i istorijska zdanja sačuvana su na ovoj štrafti, među kojima je najčuvenija Ičkova kuća, koja predstavlja kulturno dobro od velikog značaja za srpsku prestonicu. 

U prizemlju je bila kafana "Kraljević Marko", dok je sprat korišćen za stanovanje. Kompletna rekonstrukcija i revitalizacija ovog objekta izvršena je osamdesetih godina prošlog veka.

U ovoj kući je boravio ustanički diplomata i trgovac Petar Ičko, čija je uloga bila bitna za pripremu Prvog srpskog ustanka 1804. godine.

Kuća apotekara Štrajma

24sedam/Katarina Mihajlović
Kuća apotekara Štrajma

Uz Ičkovu kuću izdvaja se i kuća apotekara Štrajma, koja je sagrađena davne 1906. po projektu arhitekte Franje Jenča. 

Sve do 1944. godine, kada je pobegao iz Zemuna, u ovoj kući je živeo njen vlasnik Hinko Štrajm, apotekar nemačkog porekla. Zgrada je projektovana u stilu secesije. Ugaoni deo fasade istaknut je ulaznim portalom, erkerom i kubetom na spratu.

Takođe, u srcu ove štrafte nalazi se i Harastijeva kuća iz 1904, kuća doktora Šena iz 1927. godine i zgrada Srpskog doma iz 1909. godine.

Središte zanatskih radnji 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Između dva rata Bežanijska ulica je bila važno trgovačko središte sa mnoštvom zanatskih radnji. 

Posebnu draž ulici su davale brojne, nadaleko poznate kafane i restorani. Od svih je najčuvenija "Zlatna kruna", restoran sa lepom baštom, sopstvenom kuglanom i izvanrednom narodnom kuhinjom.

Takođe, tu je otvorena prva robna kuća u gradu. 

Današnji arhitektonski izgled Bežanajske ulice neznatno je izmenjen u odnosu na predratni period. Ona i dalje predstavlja važnu saobraćajnicu, koja je zadržala i privredni značaj. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike