Alergolozi upozoravaju: Čuvajte se voća! Sezona je u jeku, ali odrasli mogu dobiti alergiju u bilo kom trenutku

18.06.2023

20:15

0

Alergije na hranu nisu urođene već se mogu desiti u svakoj životnoj dobi

Alergolozi upozoravaju: Čuvajte se voća! Sezona je u jeku, ali odrasli mogu dobiti alergiju u bilo kom trenutku
Ilustracija - Copyright Pexels

Sve više vrsta voća i povrća ovih danas sazreva, pa nije ni čudo što je ponuda trgovaca na pijacama i u radnjama veoma bogata.

Ali, sveži plodovi koji sad dospevaju nose i određene rizike kod onih koji su skloni alergijama.

Specijalista interne medicine dr Sanvila Rašković kaže za 24sedam da je najčešći oblik alergije na hranu od voća i povrća.

- To su osobe koje kada jedu breskvu ili jabuku, a može i paradajz, u ustima osete svrab i otiče im jezik. Imaju tegobe, a to je zato što to voće ima slične antigene kao poleni. To su osobe koje obično imaju ukrštenu preosetljivost na polene i voće. Ili povrće. Kod odraslih to je dosta česta pojava, a kod dece češće imamo alergiju na mleko, lešnik, jaja soju - kaže ona.

Doktorka dodaje da se pored ove hrane često dešavaju intolerancije na aditive, konzervanse i boje koji se dodaju.

Međutim, alergije na hranu nisu urođene već se, kaže dr Rašković, mogu desiti u svakoj životnoj dobi.

- Češće se dešavaju kod dece jer imunološki siste i barijera u crevima kod dece nije dovoljno jaka. Ta barijera treba da brani od patogena, kako virusa, bakterija tako i alergena - dodaje ona.

Doktorka Rašković dodaje da kod odraslih postoji i intolerancija na hranu bogatu histaminom kao što je riba, školjke, buđavi sirevi ali i jagode.

Pixabay Profimedia 24sedam/Katarina Mihajlović
Ilustracija

- To liči na klasičnu alergiju. Javlja se svrab, koprivnjača, crvenilo, oticanje... kod osetljivih osoba može i gušenje da se pojavi. Mogu i bolovi u stomaku, ali nikada nema samo stomačnih tegoba. Kod alergije na hranu uvek se pojavljuju neki drugi sistemi. Ako neko ima samo stomačne tegobe, to najverovatnije nije alergija već neka infekcija i slično - objašnjava doktorka.

Kaže da alergije na hranu mogu da se leče ako se dijagnostifikuje koja vrsta je u pitanju.

- Pacijent može manje da uzima hranu koja mu smeta. Ako ima polensku kijavicu, može da leči sa imunoterapijom i onda se i taj deo oko voća poboljša. Naravno da će mu lekovi pomoći, ali će neku grupu hrane morati da izbegava - dodaje dr Rašković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike