Tehnički pregledi vozila za registraciju ipak i dalje po starom!

05.07.2023

08:19

0

Autor: J. S. J.

Kada je reč o katalizatorima, sva vozila koja su prvi put registrovana u Srbiji pre 5. jula 2021. i koja nemaju katalizator takođe će moći da prođu tehnički pregled

Tehnički pregledi vozila za registraciju ipak i dalje po starom!
Copyright 24sedam/Danilo Krša

Od danas je trebalo da važe novi, oštriji propisi prilikom tehničkog pregleda za registraciju vozila, kao što su merenje ovalnosti diskova i neophodnost katalizatora, ali je njihova primena odložena za dve godine.

Znači, na snazi ostaje Pravilnik o tehničkom pregledu vozila od 5. jula 2021.

Četvrtina ne bi prošla pregled

24sedam/Danilo Krša
 

 

Kako je ranije saopšteno, primena novih rigoroznijih pravila za tehnički pregled koja je bila planirana od 5. jula je odložena, jer je procenjeno da čak četvrtina vozila u Srbiji ne bi prošla tehnički pregled zbog neadekvatne ovalnosti diskova.

Ovalnost diskova će se i dalje meriti na tehničkom pregledu, ali rezultat merenja neće uticati na tehničku ispravnost vozila i na mogućnost registracije.

Kada je reč o katalizatorima, sva vozila koja su prvi put registrovana u Srbiji pre 5. jula 2021. i koja nemaju katalizator takođe će moći da prođu tehnički pregled.

Ovalnost kočnica

Ovalnost kočnica je veoma strogo postavljena na oko 20 odsto prihvatljive ovalnosti, što nije predviđeno čak ni evropskom direktivom koja uređuje delatnost tehničkog pregleda. Sada je primena kriterijuma ovalnosti odložena do 2025. godine, ali je i napravljena podela. Putnička i laka komercijalna vozila moraju zadovoljiti ovalnost do 20 odsto, a iz kategorija N2, N3, M2, M3, O3 i O4 granica ovalnosti je sada 30 odsto. 

Tačnije, sva vozila koja su prvi put registrovana pre 5. jula 2021. godine, i dalje neće morati da imaju (fabrički predviđeni) katalizator. Međutim, ova olakšica ne važi za one koji imaju automobil koji je registrovan posle 5. jula 2021. godine, što je bilo i u ranijem pravilniku.

Na tehničkom pregledu u naredne dve godine, kao i do sada, proveravaće se validnost dokumentacije vlasnika vozila, a podaci iz saobraćajne dozvole moraju biti u skladu sa podacima o vozilu, od osnovnih podataka o modelu, pa sve do broja sedišta, boje i težine.

Pravilnikom o tehničkom pregledu koji je na snazi propisano je i da svako vozilo mora da ima rezervni točak, reflektujući prsluk, sigurnosni trougao, sajlu ili uže za vuču, kao i komplet prve pomoći.

Tehnička ispravnost podrazumeva i da svi mehanizmi na vozilu moraju biti u potpunosti ispravni. Važan je i spoljašnji pregled, jer se vozilo na tehničkom pregledu detaljno fotografiše.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike