Tehnički pregled biste mogli mnogo skuplje da plaćate: Na ovo skoro nikada ne obraćate pažnju

28.03.2022

04:58

0

Beograđanin svakako nije očekivao dodatni trošak

Tehnički pregled biste mogli mnogo skuplje da plaćate: Na ovo skoro nikada ne obraćate pažnju
Ilustracija - Copyright Pixabay

Jednog Beograđanina dočekalo je prave iznenađenje na tehničkom pregledu kada mu je konačna računica izašla 20.000 više nego što je očekivao. Razlog je verovatno za mnoge beznačajan, ali kako objašnjavaju stručnjaci veoma bitan.

Naime, ukoliko želite da registrujete auto, a imate pneumatike različitih proizvođača, to će vam biti i naplaćeno.

Iako ovo ne bi trebalo da predstavlja problem pri tehničkom pregledu, u slučaju sagovornika Telegrafa tako bilo, jer je imao pneumatike različitih proizvođača na istoj osovini.

Kako nam objašnjava, pre izvesnog vremena mu je na Zlatiboru pukla guma, a kako nije mogao da nađe istu marku, bio je prinuđen da kupi pneumatik drugog proizvođača.

- Nije bilo krpljenja, a ja sam stao kod prvog vulkanizera i kupio sam šta je on imao u istoj dimenziji, ali nije imao od istog proizvođača.

Međutim, to mu je sada stiglo sa kamatom.

- Objasnili su mi da ne ispunjavam uslove i da imam tri dana da rešim problem sa gumama i ponovo da dođem, a da ne moram opet da platim sam tehnički pregled. Kupovina dve nove gume, sa montažom izaći će me oko 20.000 dinara - kaže sagovornik.

Kad na to doda i 20 i neku hiljadu koju će morati da plati registraciju, moglo bi se reći da je na skuplji način "naučio lekciju".

Bezbednost ne trpi asimetriju

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže za Telegraf.rs da sa aspekta bezbednosti zaista nije prihvatljivo da se imaju dva različita pneumatika na istoj osovini.

- Različiti pneumatici različito prijanjaju za kolovoz, i različito se ponašaju u slučaju naglog kočenja, vožnje po mokrom kolovozu... Bezbednost ne trpi asimetriju. Na prednjoj i zadnjoj osovini pneumatici smeju biti različiti, na istoj osovini ne smeju - objašnjava Okanović i dodaje da se ništa od toga ne bi dogodilo da ovom vozaču nije pukla guma.

Šta sve treba da imate u kolima da ne biste pali na tehničkom pregledu:

- Sajla (uže) za vuču;

- Reflektujući (svetloodbojni) prsluk;

- Sigurnosni trougao;

- Prva pomoć i

- Rezervni točak (obavezan, ali ne kod svih vozila).

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike