Svaka škola će imati svoja pravila za prijem đaka prvaka: U slučaju zaraze postoji detaljan protokol

29.08.2021

11:20 >> 17:30

0

Autor: P. Š.

Direktori pojedinih škola navode da će se polazak u školu odvijati normalno, čak i uz propratne manifestacije

Svaka škola će imati svoja pravila za prijem đaka prvaka: U slučaju zaraze postoji detaljan protokol
Copyright Profimedia

Polazak đaka u školu prvog septembra važan je posebno za prvake, a u Srbiji većinu njih tog dana, osim roditelja, u školskom dvorištu ispraćaju u učionice i braća, sestre, bake, deke… Na društvenim mrežama povela se polemika upravo u vezi s tim – pojedini roditelji tvrde da im je rečeno da će prvačiće u školu moći da dovede samo jedan roditelj, zbog trenutne epidemiološke situacije, kako bi se izbegle gužve i smanjile šanse da se broj zaraženih dodatno poveća.

I dok jedni takve mere podržavaju svesni rizika od zaražavanja, drugi pak misle da je ispraćaj prvaka u školu dan cele porodice i da to pravo “niko ne može da im uskrati”.

Ministarstvo prosvete niti krizni štab nisu izdali nikakve preporuke, pa tako ostaje na školama da svaka ponaosob može da odredi kako će izgledati dolazak prvačića i ko može da ih doprati.

Pročitajte još:

Direktori pojedinih škola navode da će se polazak u školu odvijati normalno. Čak i uz propratne manifestacije.

Milan Krstić, direktor Osnovne škole “Pavle Savić” u beogradskom naselju Mirijevo, rekao je za Kurir da će oni 31. avgusta organizovati svečanost povodom otvaranja novog sportskog terena i priredbu, a da će manifestaciji prisustvovati Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje, kao i predstavnici lokalne samouprave opštine Zvezdara.

Sve propisane epidemiološke mere će se tog dana poštovati jer je sve na otvorenom, a dvorište škole je zaista veliki prostor. Đaci prvaci će tog dana posle svečanosti ući u svoje učionice, videti kako izgledaju, upoznati svoje nastavnike, pa će sutradan doći u školu prvi put na nastavu. U dvorištu će svaki razred imati obeleženo mesto, sa kog će prvaci jedan po jedan ulaziti u školu, preko dezobarijera, i naravno sa obaveznim nošenjem maski – rekao je direktor jedne od najvećih škola u Srbiji i dodao da će početak nove školske godine izgledati kao prošlogodišnji, a da će u 10 odeljenja prvog razreda krenuti 280 učenika.

Nataša Vasić, v. d. direktora Osnovne škole “Drinka Pavlović”, izjavila je da ta škola 2. septembra organizuje svečanost na kojoj će svirati i članovi Beogradske filharmonije uz poštovanje epidemioloških mera.

– Svečana priredba biže održana u dvorištu škole, deca že doći sa svojim porodicama. Svi će biti na otvorenom, a maske će biti obavezne. Izvođači Filharmonije biće na propisanoj distanci. Deca će na binu izlaziti pojedinačno, sa maskama koje će skidati samo pred mikrofonom – objasnila je Vasićeva za Kurir.

Pravila u školama

– Obavezno nošenje maski za đake dok ulaze u školu i idu ka svojoj učionici, a kad sednu u klupu moći će da ih skinu – Moraće da ih nose dok odgovaraju ili razgovaraju, kao i prilikom odlaska na odmor ili u toalet – Vakcinisani nastavnici ne moraju da nose masku, osim ako prilaze đacima na manje od metar i po. Nevakcinisani moraju non-stop da ih nose – Đaci će morati non-stop da nose maske 10 dana ako se otkrije da je jedan učenik zaražen koronom, a dozvoljene su sve vrste maski – Ako je u odeljenju vakcinisano više od 70 odsto đaka, onda oni ne moraju da nose maske tokom časa.

Pročitajte još:

Neposredno pred početak školske godine napravljen je i detaljan protokol koji definiše šta se dešava ako dođe do pojave zaraženih učenika u odeljenju. Ukoliko se jedno dete razboli, a pohađalo je nastavu u poslednja 48 časa, onda će sva deca morati neprekidno da nose maske u učionicama, a zaraženi đak bi bio izolovan. U slučaju da se razbole dva ili više učenika, onda bi kompletno odeljenje, ili grupa (podeljeni razred) u narednih deset dana prešli na onlajn nastavu. Ako bi više od polovine učenika jedne škole odsustvovalo najmanje dva dana i bio bar jedan potvrđen slučaj korone, svi učenici u školi bi automatski prešli 10 dana na onlajn nastavu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike