Ministarka Kisić: Finansijska podrška za porodice sa decom nikada nije bila veća

29.06.2023

20:33

0

Darija Kisić je rekla da je u planu da se i dalje ulaže u pronatalitetnu politiku

Ministarka Kisić: Finansijska podrška za porodice sa decom nikada nije bila veća
Tan2022-3-10_1884245_1 - Copyright FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, rekla je danas da finansijska podrška za porodice sa decom nikada nije bila veća, da je ove godine opredeljeno 87 milijardi dinara i da je to pokazalo rezultate.

Kisić je, odgovarajući u skupštini na pitanje poslanice SVM Rozalije Ekres o merama podrške u oblasti populacione politike, rekla da je u planu da se i dalje ulaže u pronatalitetnu politiku, te da uskoro neće biti samo zaustavljen pad prirodnog priraštaje, već da postoji i povećanje.

"Pad prirodnog priraštaja se nije desio juče, već počeo pre više decenija i znamo da sve mere koje su usmerene ne mogu da se vide brzo. Ipak ponosno ističemo da su rezultati primene mera već počeli da se vide početkom godine, kada je u januaru rođeno nekoliko stotina dece više nego u odnosu na isti period prethodnih godina", rekla je Kisićeva.

Kada je reč o saradnji Srbije i Mađarske u oblasti demografije, Kisić ističe da je saradnja intenzivna i da je Mađarska sprovela niz aktivnosti od 2013. godine koji sada pokazuju odlične rezultate i da će Srbija primeniti i primenjuje slične aktivnosti. "Mađarska jeste primer dobre prakse, i mi smo sproveli po njihovom uzoru određene slične mere koje daju efekte", navela je ministarka.

Kisić je iznela uporedne podatke o iznosima pomoći porodicama sa decom i rekla da je za prvo dete naknada pre 11 godina iznosila 31.000 dinara, a danas je 345.000 dinara.

"Takođe ističem da se isplata roditeljskog dodatka sada usklađuje na svakih šest meseci u skladu sa kretanjem potršačke korpe, tako da će 12. jula biti nova usklađivanja i dodatak veći", rekla je ministarka.

Kisićeva je kazala da država za svako novorođeno dete isplaćuje paušal za nabavku opreme, da su majkama na raspolaganju subvencije za kupovinu prvog stana, te da je i starosna granica za subvencionisanu vantelesnu oplodnju pomerena sa 42 na 45 godina starosti.

"Istakla bih i da smo prošle nedelje uspeli da realizujemo konkurs sa lokalnim samoupravama i 52 jedinice su dobile direktnu finansijsku podršku Ministarstva.

U pitanju je 400 miliona dinara koji će biti za pronatalitetnu politiku kroz projekte kao što je adaptacija i izgradnja igrališta, povećanje kapaciteta predškolskih ustanova, adaptacija dela škole namenjene i za vannastavne aktivnosti, takođe za nabavku knjiga za svu decu u određenim lokalnim samoupravama. Već od septembra će se videti rezultati", rekla je Kisićeva.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike