Posle više od tri godine, u bolnicama ponovo dozvoljene posete, uz ograničenje

29.06.2023

13:56

0

Posete su ograničene na pola sata, dozvoljen je samo jedan posetilac po pacijentu i obavezno je da nosi zaštitnu masku

Posle više od tri godine, u bolnicama ponovo dozvoljene posete, uz ograničenje
Copyright TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Posete bolnicama širom Srbije ponovo su dozvoljene posle više od tri godine. Ovu odluku donele su interne epidemiološke bolničke komisije nakon dopisa Ministarstva zdravlja.

Posete su ograničene na pola sata, dozvoljen je samo jedan posetilac po pacijentu i obavezno je da nosi zaštitnu masku.

Kako je "Novostima" rečeno u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front", od danas će u ovom porodilištu ponovo moći da se prisustvuje porođaju, ali je uslov da otac ili drugi blizak član porodice ima urađene sve zahtevane briseve. Posete u ovoj bolnici biće dozvoljene i za neporodilje.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Odluku o ponovnom dozvoljavanju da očevi, ali i osobe bliske porodilji, prisutvuju porođaju prvi je dozvolio Kliničko-bolnički centar "Zvezdara", dok su za pacijente van porodilišta omogućene polusatne posete sredom i nedeljom od 14 do 14.30. U Opštoj bolnici Valjevo posete su dozvoljene utorkom i petkom od 15 do 15.30.

U Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović", do pacijenta se može čak četiri puta nedeljno - utorkom, četvrtkom, subotom i nedeljom. U Univerzitetskom kliničkom centru Srbije svaka klinika ima svoje vreme za posete, a one su u potpunosti organizovane po preporukama Ministarstva zdravlja.

I u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu od subote, 1. jula, ponovo će biti dozvoljene ograničene posete pacijentima koji se leče u ovoj ustanovi. Posete će biti dozvoljene utorkom, u periodu od 14 do 15 sati i subotom od 14 do 16, s tim što poseta može trajati maksimalno 30 minuta. U poseti pacijentu na bolničkom lečenju istovremeno može biti samo jedan posetilac i obavezno mora nositi zaštitnu masku.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) početkom maja ove godine saopštila je da kovid 19 više ne predstavlja globalnu pretnju po zdravlje ljudi, tako da se na ukidanje zabrane bolničkih poseta u našoj zemlji čekalo skoro puna dva meseca. "Novostima" je tada u Institutu "Batut" rečeno da će u narednim nedeljama posebne radne grupe i komisije za zarazne bolesti dati svoje mišljenje, jer, kako su istakli, ponovne posete bolnicama moraju da budu sprovedene tako da zdravstveni sistem, ukoliko se ukaže potreba, bude spreman da se preventivne mere ponovo vrate na snagu.

Antonio Ahel/ATAImages
 

S tim u vezi, ni u jednoj bolnici posete nisu dozvoljne u punom kapacitetu. Osim ograničenja vezanog za vreme trajanja posete, nošenja maske i ograničenog broja posetilaca, važi i ono da nisu na svim odeljenjima dozvoljeni dolasci sa strane. Primera radi, u Opštoj bolnici Valjevo posete nisu dozvoljne na odeljenjima intenzivne i poluintenzivne nege, ginekologije, koronarne jedinice, hematologije i onkologije.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike