Osmacima iz "Ribnikara" podsticaj za upis u srednje škole: Dobiće dodatne bodove, a evo kako će se rangirati

29.06.2023

10:29

0

Autor: 24sedam

Na osnovu uspeha iz škole i završnog ispita ukupan broj bodova biće uvećan za 30 odsto od broja bodova koji im nedostaju do maksimalnih 100 poena

Osmacima iz "Ribnikara" podsticaj za upis u srednje škole: Dobiće dodatne bodove, a evo kako će se rangirati
OŠ Vladislav Ribnikar - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Oko 140 osmaka završilo je ove godine sa osnovnim školovanjem u školi "Vladislav Ribnikar", a i oni su morali da polože malu maturu da bi dobili svedočanstvo o stečenom osnovnom obrazovanju.

Ministarstvo prosvete je u dogovoru sa roditeljima odlučilo da malim maturantima „Ribnikara”dodeli podsticajne bodove za upis u srednje škole, tako što će na osnovu uspeha iz škole i na osnovu završnog ispita ukupan broj bodova biti uvećan za 30 odsto od broja bodova koji im nedostaju do maksimalnih 100 poena.

Tako će sa ostvarenih 90 poena ukupna broj bodova porasti na 93 boda.

U ministarstvu su objasnili da im se obraćali i roditelji drugih osnovnih škola na Vračaru kako bi i njihova deca imala povoljnije uslove za upis, ali i se nije izašlo u susret jer to ne bi bilo korektno.

Inače kompletan školski odbor OŠ "Vladislav Ribnika" je smenjen a postavljen je privremeni organ upravljanja koji čini pet članova, i koji je do sada održao jednu sednicu. Na toj prvoj sednici mere koje je posle vanrednog nadzora naložila republička prosvetna inspekcija s reči su počele da prelaze u dela.

Vanredni nadzor inspekcija je započela 22. maja, a već 29. maja prosvetni vrh je saopštio da je taj nadzor završen i da je predloženo da se direktorka škole Snežana Knežević, koja „Ribnikarom rukovodi od 2005. godine razreši dužnosti, kao i školski odbor koji upravlja školom.

Prema tome trebalo je da se imenuje privremeni organ upravljanja, što je i urađeno, ali i da se postavi vršilac dužnosti direktora osmoletke, što još nije urađeno.

Inspekcijskim zapisnikom dodatno je naloženo da se sprovede disciplinski postupak protiv pedagoga, psihologa i sekretara škole, što podrazumeva da oni budu suspendovani do okončanja tog postupka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike