Fond za mlade talente dodeljuje preko 1.500 stipendija: Povećan broj stipendista u odnosu na planove

21.06.2023

11:41

0

Autor: R.M.

Duplirana je kvota za oblast medicinskih nauka obezbeđivanjem dodatne 104 stipendije

Fond za mlade talente dodeljuje preko 1.500 stipendija: Povećan broj stipendista u odnosu na planove
Ilustracija - Copyright Pixabay

Stipendiju ”Dositeja” Fonda za mlade talente Republike Srbije ove godine će dobiti ukupno 1.158 studenata osnovnih i integrisanih i 503 studenta master studija, čime se dodatno ulaže u razvoj talenata u Srbiji, saopšteno je iz fonda.

Objavljena je i Konačna lista dobitnika stipendija u okviru Konkursa za stipendiranje najboljih studenata završne godine osnovnih akademskih studija i studenata završne godine master akademskih studija za školsku 2022/23. godinu a u fondu naglašavaju da je povećan broj stipendija u odnosu na prvobitne planove.

- Mogućnost da se u toku školovanja prijave samo jedanput za ovu stipendiju, u saradnji sa predstavnicima SKONUSA, ranije je na sednici Fonda, usvojena Odluka o povećanju broja stipendija za osnovne akademske i integrisane akademske studije za obrazovno – naučno polje medicinskih nauka. Time je faktički duplirana kvota za oblast medicinskih nauka obezbeđivanjem dodatne 104 stipendije - piše u saopštenju.

Upražnjena mesta u tehničko tehnološkoj i prirodno matematičkoj oblasti procentualno su raspoređena na polja društveno-humanističkih nauka, umetnosti i polje interdisciplinarnih, multidisciplinarnih i transdisciplinarnih studija, koja nisu obuhvaćena dodatnim povećanjem poput oblasti medicinskih nauka.

- Pored povećanja broja stipendija i digitalizacije celokupnog procesa prijave i obrade podataka kandidata, od ove godine unapređen je i sistem raspodele stipendija prema naučno-obrazovnom, odnosno umetničko-obrazovnom polju, a u skladu sa Ishodima akreditacija visokoškolskih ustanova i studijskih programa u Republici Srbiji koje je usvojilo Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju.

Pravednije rangiranje

Ovakav način raspodele stipendija u okviru srodnih oblasti uveden je radi postizanja pravednijeg rangiranja kandidata po ujednačenim kriterijumima, uzimajući u obzir sve specifičnosti različitih studijskih programa, razlike u vrsti i načinu vrednovanju znanja, kao i načinu ocenjivanja na različitim fakultetima. Upravo se rangiranjem unutar istih ili srodnih oblasti obezbeđuje najpravedniji mogući sistem raspodele stipendija.

24sedam/Radovan Marković
Ilustracija

 

Cilj je da se primenom ovih novina dugoročno obezbedi ravnopravnost među kandidatima i rangiranje po ujednačenim kriterijumima, kao i obezbeđivanje kontinuiranog stipendiranja 5 odsto najboljih studenata u svakoj oblasti - naglašavaju u fondu.

Dodaju da osim finansijske podrške izuzetnim đacima i studentima Fond za mlade talente od ove godine uvodi i mentorski program u karijernom razvoju.

- Uvedena je obaveza obavljanja stručne prakse za sve stipendiste, u trajanju od najmanje tri meseca u javnom sektoru, koju pronalazi karijerni savetnika Fonda u skladu sa stručnim obrazovanjem kandidata. Važno je naglasiti da je stručna praksa plaćena za sve kandidate i da predstavlja najveći benefit upravo za najbolje studente medicine, koji sada imaju obavezan neplaćeni staž - piše u saopštenju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike