Završen sastanak Tima za škole! Neposredna nastava počinje 1. septembra! Ružić objasnio koje će mere biti na snazi

18.08.2022

14:57

0

Preporuka Tima za škole je da se dosledno primenjuju propisane opšte mere i mere lične zaštite

Završen sastanak Tima za škole! Neposredna nastava počinje 1. septembra! Ružić objasnio koje će mere biti na snazi
24sedam/Katarina Mihajlović

 Školska godina može da počne 1. septembra, uz neposrednu nastavu bez ograničenja broja učenika u odeljenjima, odlučio je danas Tim za škole koji je razmatrao epidemiološku sitauciju.


-S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju i činjenicu da, uz primenu odgovarajućih mera, škole nisu bile primarno mesto transmisije virusa, zaključeno je da povratak đaka u klupe neće uticati na povećanje broja zaraženih- izjavio je ministar prosvete Branko Ružić.

Ministar je objasnio da ukoliko se tokom boravka u školi kod učenika pojave simptomi koji mogu ukazivati na COVID-19, škole obaveštavaju roditelje, a do njihovog dolaska, učenik se smešta u posebnu prostoriju, pod nadzorom nekog od zaposlenih, i pritom i učenik i zaposleni treba da nose masku.

Naglašava da je ukoliko se tokom boravka u školi kod zaposlenog pojave simptomi, zaposleni je dužan da odmah stavi masku i da napusti školu radi odlaska na pregled kod lekara.

Pixabay/picjumbo_com
 

 

 

-Preporuka Tima za škole je da se dosledno primenjuju propisane opšte mere i mere lične zaštite. Posebno se preporučuje osetljivim osobama sa povećanim rizikom od težih formi bolesti primena zaštitne maske u situacijama masovnih okupljanja u zatvorenom prostoru bez mogućnosti održavanja rastojanja - navodi se u saopštenju.


U cilju podrške školama, stručnjaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" revidirali su Preporučene mere prevencije COVID-19 u školama i ustanovama učeničkog i studentskog standarda, koje je Ministarstvo prosledilo školama putem školskih uprava.

Ružić je rekao da su izleti, ekskurzije i druga putovanja učenika i predškolaca dozvoljeni.

-Pre realizacije ekskurzije škole su u obavezi da prikupe izjave roditelja da deca nemaju, niti su imala u prethodnih sedam dana simptome infekcije, da nisu lečena u istom periodu od COVID-19 i da među članovima uže porodice nije bilo korone, kao i da obezbede zdrastveni nadzor od strane lekara tokom putovanja dužeg od jednog dana, radi blagovremenog otkrivanja eventualnih simptoma i znakova infekcije - rekao je Ružić.

S obzirom na to da je pandemija u toku, kao i da postoje faktori rizika koji mogu dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije, Tim za škole će i ubuduće razmatrati epidemiološku situaciju na nedeljnom nivou, sagledavati i preispitivati preporuke, koje će biti menjane po potrebi, najavio je ministar.
 

 

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug