Dobra vest za Srbiju: Univerzitet u Beogradu napredovao na Šangajskoj listi za čak 100 mesta

15.08.2022

09:38

0

Iako je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata manje od četiri odsto svetskih univerziteta

Dobra vest za Srbiju: Univerzitet u Beogradu napredovao na Šangajskoj listi za čak 100 mesta
Printscreen/ Google maps

Univerzitet u Beogradu je ove godine na prestižnoj Šangajskoj listi plasiran između 401. i 500. mesta od rangiranih 1.000 univerziteta na svetu, objavljeno je jutros na sajtu ovog univerziteta.

Navodi se da je pozicija popravljena u odnosu na prošlu godinu, tada je bila između 501. i 600. mesta, i ocenjuje da je, uzimajući u obzir dinamičan razvoj performansi visokoškolskih ustanova u privredno najrazvijenijim zemljama, pozicija Univerziteta u Beogradu relativno stabilna, uprkos manje povoljnim uslovima za obavljanje naučno-istraživačke delatnosti.

Iako je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj jer obuhvata manje od četiri odsto svetskih univerziteta, a kriterijumi su alumni dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, nastavnici, istraživači dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, broj visoko citiranih nastavnika istraživača u okviru određene naučne oblasti.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 


Takođe i broj naučnih radova objavljenih u časopisima "Sajans" i "Nejčer", te časopisima sa Science Citation Index i Social Science Citation Index, akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih, navodi se na sajtu Univerziteta u Beogradu.

Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARWU) sprovodi se od 2003. godine kao međunarodno istraživanje akademske izvrsnosti koje obavlja Shanghai Ranking Consultancy.

Na rang-listi ARWU Univerzitet u Beogradu se prvi put našao 2012. godine, među 500 rangiranih.

 

Bonus video

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug