Preventivnim pregledima protiv statistike: Pregledaj se - Meni za ljubav

21.06.2023

09:35

0

Ova bolest izlečiva je gotovo u potpunosti ukoliko se otkrije i leči na vreme

Preventivnim pregledima protiv statistike: Pregledaj se - Meni za ljubav
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Srbiji više od 4.600 žena godišnje oboli, a više od 1.700 izgubi život od raka dojke. Međutim, ova bolest izlečiva je gotovo u potpunosti ukoliko se otkrije i leči na vreme. Zbog čega je onda statistika i dalje mračna i zašto žene ne odlaze na redovne preglede?

Razloga ima mnogo, a često je to nedovoljna upućenost u to koje preglede bi trebalo uraditi, kom lekaru se prvo obratiti i kada je pravo vreme za preglede. Veliki neprijatelj nedovoljno informisanih i motivisanih žena je strah od terapija, ishoda lečenja, ali i gubitka kose, dojke, samopoštovanja. Brine ih na koji način će porodica prihvatiti promenu i da li će biti teret svojim najbližim, da li će ih okolina sažaljevati ili osuđivati ako odvoji vreme za sebe i svoje zdravlje. To su neki od najčešćih razloga za neodlazak kod lekara i izbegavanje samopregleda.

Jedna od žena koje su se uspešno izborile sa ovom bolešću Zorica K. podelila je svoje iskustvo: „Redovno sam kontrolisala dojke od svoje 28. godine jer su mi se tada pojavile displazije, odnosno dobroćudne promene. Dugo vremena, sve je bilo u redu, ali posle 24 godine na redovnom pregledu mamografom utvrđeno je da se benigna promena preobrazila u malignu. Upravo zahvaljujući preventivnim pregledima moj tumor je otkriven na vreme i sada, nakon procesa lečenja, živim punim plućima na radost svih onih koji me vole. Zato, mislite na svoje najbliže. Pregledajte se, njima za ljubav.”

Poruku „Pregledaj se. Meni za ljubav“ poslala je i najnovija kampanja za prevenciju raka dojke Ženskog centra Milica, kojom je po prvi put značaju preventivnih pregleda pristupljeno iz perspektive svih onih kojima je do žena stalo. Njihovi partneri, deca, prijatelji i ljubimci, pokazavši im koliko su važne i za šta se bore, motivisali su žene da idu na redovne preglede. Kampanja je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku Instituta za javno zdravlje Dr. Milan Jovanović Batut.

Koliko su preventivni pregledi bitni, pokazuje i priča Dragane S. koja nakon procesa lečenja živi potpuno normalnim životom. „Samoinicijativno sam počela da idem na redovne godišnje preglede dojki ultrazvukom kada sam imala 35 godina. Sve je bilo uredno do novembra 2020. godine, kada je doktor otkrio kvržicu od 2mm za koju je rekao da verovatno nije ništa ozbiljno, ali je preporučio da radi mog mira uradim i magnet. Zbog pandemije taj pregled uradila sam tek aprila 2021. godine. Tada su mi rekli da nisu sigurni šta je, ali da to mora napolje. Ceo proces lečenja trajao je osam meseci, a moji prijatelji i oni koji me tek upoznaju ne veruju da sam sve to prošla. Nisam dozvolila da klonem duhom!”, poručila je Dragana.

Rak se može desiti svakome i ako izbegavamo preglede ili ne govorimo o njemu, ne znači da nećemo oboleti. Redovnim pregledima svoje zdravlje držimo pod kontrolom i možemo slobodno da planiramo budućnost u kojoj ćemo se radovati životu sa svojim najmilijima.

Uradite samopregled, upoznajte svoje telo i otkrijte promenu na vreme. Zakažite ultrazvučni pregled jednom godišnje, a posle četrdesete dodajte i obavezni mamografski pregled na svake 2 godine. Uradite to sebe radi, uradite to zarad svoje dece i porodice. Uradite to za ljubav onih koji su vam uvek na prvom mestu u vašim mislima i srcu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike