Sa srpskom zdravstvenom knjižicom osigurani ste u 21 zemlji, ali vam ipak fali jedan papir: Ovo morate pre puta uraditi

20.06.2023

09:02

0

Sporazum koji je Republički fond za zdravstveno osiguranje potpisao pruža državljanima naše zemlje mogućnosti korišćena zdravstvenog osiguranje za vreme privatnog boravka u inostranstvu o trošku RFZO

Sa srpskom zdravstvenom knjižicom osigurani ste u 21 zemlji, ali vam ipak fali jedan papir: Ovo morate pre puta uraditi
Lekar na moru - Copyright Pixabay/ StockSnap/Freepik

Srpske zdravstvene knjižice važe u određenim zemljama u inostranstvu, a sporazum koji je Republički fond za zdravstveno osiguranje potpisao pruža državljanima naše zemlje mogućnosti korišćena zdravstvenog osiguranje za vreme privatnog boravka u inostranstvu o trošku RFZO.

Direktorka službe informisanja RFZO Aleksandra Beslać rekla je da Srbija i RFZO imaju potpisane bilateralne sporazume sa 21 državom, pa osiguranici za vreme privatnog boravka u inostranstvu imaju pravo na zdravstvenu zaštitu o trošku RFZO samo u slučaju pružanja hitne medicinske pomoći, a radi otklanjanja neposredne opasnosti po život i zdravlje.

Postupak od dva koraka

Fond ima potpisan bilateralni sporazum sa nekom državom, što konkretno za osiguranike znači da je potrebno da sa validnom zdravstvenom karticom odu kod svog izabranog lekara, koji će im izdati potvrdu.

Potvrda se izdaje na osnovu zdravstvenog kartona, što znači da odabrani lekar utvrđuje da u proteklih 12 meseci nije bilo hroničnih ni akutnih oboljenja. Kada dobije potvrdu, osiguranik zajedno sa zdravstvenom karticom odlazi u filijalu RFZO, po tzv. dvojezični obrazac koji se  izdaje u najkraćem roku.

Da bi se ostvarilo ovo pravo, potreban je dvojezični obrazac i on se izdaje potpuno besplatno od strane RFZO, traje 90 dana i za njega može da se aplicira nekoliko puta godišnje. 

Sa kojim državama Srbija ima potpisan sporazum?

Srbija ima potpisan sporazum sa Austrijom, Belgijom, BiH, Bugarskom, Holandijom, Italijom, Luksemburgom, Mađarskom, Severnom Makedonijom, Nemačkom, Rumunijom, Slovačkom, Francuskom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Češkom, Slovenijom, Turskom i Tunisom, ali i sa provincijom Kvebek.

Za osiguranike koji putuju u Poljsku i Veliku Britaniju potrebna je samo zdravstvena knjižica i putna isprava.

Ukoliko se desi problem, kakva je procedura?

Ukoliko se desi zdravstveni problem, lekar specijalista utvrđuje na licu mesta hitnost situacije. Nakon dobijene pomoći u zemlji sa kojom imamo sporazum, procedura je osiguranika ne postoji, tačnije on nema nikakvih obaveza, dalje sva vrsta refundacije vrši se na osnovu bilateralnih sporazuma.

Osiguranik RFZO kome je pružena hitna medicinska pomoć u državi sa kojom Srbija nema sporazum o socijalnom osiguranju nastale troškove plaća sam, a pravo na refundaciju ostvaruje samo ukoliko mu je pre odlaska u inostranstvo izdata potvrda, a po povratku u zemlju zahtev za naknadu troškova podnosi RFZO-u, uz prilog originalne računske i medicinske dokumentacije.

- Sa zemljama sa kojima nemamo bilateralne sporazume, kao što je Grčka i Španija, Egipat i Portugal, procedura je veoma slična. Ona podrazumeva da opet pred sam odlazak idete kod svog izabranog lekara, dobijate potvrdu koja garantuje da niste imali akutna ili hronična oboljenja prethodnih 12 meseci i odlazite u Filijalu gde dobijate jedan malo drugačiji obrazac - dodala je ona. 

Sa tim obrascem i sa putnom ispravom i zdravstvenom karticom putujete u zemlje gde nemamo potpisane sporazume.

U slučaju da nastane medicinska urgencija, potrebno je da po povratku u zemlju, radi refundacije troškova, Fondu podnesete svu medicinsku dokumentaciju i original račune, ali i obrazac koji ste uzeli pred sam put. 

- To da li su pokriveni svi troškovi,  sve zavisi od troškova koji su nastali, intervencija koje su urađene, a komisija u okviru Fonda proučava čitavu tu dokumentaciju - rekla je Beslać i dodala da je zakonski rok u kojem komisija treba da donese odluku o refundaciji 60 dana. 

"Budite pažljivi pri kupovini komercijalnih osiguranja"

 - Građani bi trebalo da budu pažljivi i obazrivi, da vide šta osiguranje obuhvata, da se vidi čitava polisa, do kog iznosa pokriva troškove i uopšte da se proveri saradnja te osiguravajuće kuće sa zemljama u koje se putuje - objasnila je direktorka službe informisanja RFZO.

Takođe, objasnila je i da građani koji imaju neke hronične bolesti, alergije, a na putovanju se dogodi neki problem, moraju da provere da li snose sve troškove sami ili će da plati osiguranje kod osiguravajuće kuće. 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike