Zdravstvena knjižica RFZO važi u 20 zemalja: Evo gde sve možete da putujete bez kupovine osiguranja!

12.06.2023

09:52

0

Da bi se koristili benefiti sporazuma između Srbije i 20 zemaljaa, postupak je jednostavan i sastoji se od dva koraka

Zdravstvena knjižica RFZO važi u 20 zemalja: Evo gde sve možete da putujete bez kupovine osiguranja!
Turisti - Copyright Freepik

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) ima potpisane međunarodne sporazume sa 20 zemalja, te za te destinacije nije neophodno kupovati privatno zdravstveno osiguranje. Evo o kojim je konkretno benefitima reč i kakva je procedura.

Kako objašnjavaju u RFZO, osiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za vreme privatnog boravka na određenim destinacijama imaju pravo na zdravstvenu zaštitu o trošku RFZO u slučaju pružanja hitne medicinske pomoći, a radi otklanjanja neposredne opasnosti po život i zdravlje.

Da bi se koristili benefiti sporazuma između Srbije i 20 zemalja, postupak je jednostavan i sastoji se od dva koraka, navode u RFZO.

- Da bi osiguranik dobio potvrdu za korišćenje prava na hitnu medicinsku pomoć, a o trošku RFZO, potrebno je da pre polaska na put nadležnoj filijali RFZO dostavi važeću karticu zdravstvenog osiguranja i nalaz i mišljenje izabranog lekara. Na taj način dokazuje da ne boluje i da u poslednjih 12 meseci nije bolovao od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi za koje je potrebno duže ili stalno lečenje, odnosno da nije u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže lečenje i hospitalizaciju, uključujući i druge zdravstvene usluge navode u RFZO i dodaju da je izdavanje potvrde odnosno dvojezičnog obrasca besplatno.

Na listi je 20 zemalja gde nije potrebna polisa osiguranja: Luksemburg, Mađarska, Severna Makedonija, Nemačka, Rumunija, Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Holandija, Italija, Slovačka, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Slovenija, Turska i Tunis.

Profimedia
Beč

 

Za osiguranike koji putuju u Poljsku i Veliku Britaniju potrebna je samo zdravstvena knjižica i putna isprava.

Kako do besplatnog zdravstvenog osiguranja: Čuvajte račune i dokumentaciju

Sporazum predviđa da osiguranici RFZO pre nastanka osiguranog slučaja predaju potvrdu nosiocu inostranog zdravstvenog osiguranja u mestu boravka, koji će im izdati dokument na osnovu koga će imati pravo na pružanje hitne medicinske pomoći u zdravstvenim ustanovama iz sistema javnog zdravlja države u kojoj borave.

Osiguranik RFZO eventualno plaća participaciju pod istim uslovima kao i osiguranici države u kojoj boravi.

Osiguranik RFZO kome je pružena hitna medicinska pomoć u državi sa kojom Srbija nema sporazum o socijalnom osiguranju nastale troškove plaća sam, a pravo na refundaciju ostvaruje samo ukoliko mu je pre odlaska u inostranstvo izdata potvrda (obrazac OZ-12). Po povratku u zemlju zahtev za naknadu troškova podnosi RFZO-u, uz prilaganje originalne računske i medicinske dokumentacije.

Šta pokriva kupljena polisa osiguranja

S druge strane privatna polisa zdravstvenog osiguranja košta od 10 do 25 evra po osobi, a u pojedinim osiguravajućim kućama moguće je naći i porodični paket za 40 evra, pa i manje.

Cena zavisi od destinacije, broja osoba i godišta osobe koja ga uplaćuje. Ova polisa pokriva više troškova i na listi je:

-nabavka lekova i sanitetskog materijala
-ambulantno lečenje
-stomatološke usluge zbog iznenadno nastalog bola
-hitan prevoz do najbliže bolnice
-bolničko lečenje
-neophodne dijagnostike
-neodložne operacija zbog akutne bolesti
-druge troškove, u skladu sa uslovima osiguranja

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike