Od prošle godine uhapšene 72 osobe zbog izdavanja lažnih diploma: Najviše se prodaju one za deficitarna zanimanja, cena sramotno niska

10.08.2022

18:15

0

Autor: R.M.

Nekoliko velikih hapšenja zbog falsifikovanja diploma za nepunih godinu dana

Od prošle godine uhapšene 72 osobe zbog izdavanja lažnih diploma: Najviše se prodaju one za deficitarna zanimanja, cena sramotno niska
Ilustracija - Copyright Profimedia

Hapšenje bivšeg rektora Univeziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića i bivšeg dekana Medicinskog fakulteta Predraga Čanovića zbog navodnog povezivanja sa falsifikovanim diplomama samo je jedan u nizu sličnih slučajeva prethodnih godina.

Njih dvojica uhapšena su zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno malverzacija u vezi s diplomama koje su izdavali Albancima i državljanima Hrvatske i tako pribavili višemilionsku korist.

Arsenijević se povezuje sa 61 falsifikovanom diplomom, od kojih je 45 izdato hrvatskim državljanima, 14 kosovskim Albancima, a na spisku su i dve doktorske disertacije - jedna je omogućena lekaru u BiH, a druga doktoru na Kosovu.

Poništene su, potom, 22 diplome Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu medicinskim sestrama iz Hrvatske, kao i 15 diploma doktora nauka koje su izdate građanima sa Kosova i iz Severne Makedonije.

Kako je izjavio rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović, na Univerzitetu ne postoji nijedan dokaz da su oni upisali doktorske studije, nema podataka o položenim ispitima, nostrifikaciji prethodno stečenih diploma i nema traga o uplaćenom novcu za školovanje. Postoje samo diplome koje su im izdate. 

Međutim, krajem prošle godine policija je u Novom Sadu uhapsila 17 osoba zbog sumnje da su učestvovale u falsifikovanju fakultetskih diploma na univerzitetu "Union - Nikola Tesla".

Policija je tada saopštila da je jedan od osumnjičenih G. K. u periodu od januara 2020. do marta 2021. godine, koristeći službeni položaj, pribavio drugim fizičkim licima uverenja o stečenom visokom obrazovanju, a pravnom licu imovinsku korist u iznosu od oko 960.000 dinara.

Sumnja se da su A. К. i M. A., po nalogu G. K., sačinjavale dokumentaciju neistinitog sadržaja kao da su kandidati zaista položili ispite, iako nisu bili prisutni na ispitima. 

Međutim, prošle godine je uhapšeno i 19 osoba koje su izrađivale i posredovale u prodaji diploma Fakulteta za menadžement (FAM) iz Sremskih Karlovaca. 

Policija je navela da je ukupna protivpravna korist koju je grupa stekla blizu milion dinara, ali ne i pojedinačno.

Mediji su tada spekulisali sa cenama lažnih diploma, pa su tako cele studije "koštale" do 6.000 evra, dok se diploma srednje stručne škole godinama mogla "kupiti" po ceni od tri do pet hiljada evra.

U srednjoj školi "Dositej" i Srednjoj tehničkoj školi sredinom prošle godine došlo je do hapšenja 34 osobe zbog zloupotrebe službenog položaja i navodnog izdavanja i sticanja diploma o stečenom obrazovanju u toj ustanovi, koje su date bez pohađanja nastave i prisustva na ispitima.

Hapšenja je bilo i u Srednjoj tehničkoj školi u Beogradu, a zatim i u Srednjoj medicinskoj školi i Akademiji "Dositej". Osumnjičeni su za odgovarajuću sumu novca omogućavali učenicima da bez pohađanja nastave i polaganja ispita steknu diplome o srednjem obrazovanju i prekvalifikaciji.

Inače, bilo je i ranije ovakvih situacija, pa je tako 2012. godine u Smederevu izbila ogromna afera u Srednjoj tehničkoj školi, kada je falsifikovano više od 500 diploma za vanredne učenike. Tada je uhapšeno devet osoba, među kojima i direktor, zbog sumnje da su zaradile više od milion evra.

Inače, Siniša Lonjak iz Foruma beogradskih srednjih stručnih ranije je rekao da se falsifikovanje diploma najčešće dešava u školama koje obrazuju deficitarne kadrove poput medicinskih, građevinskih ili ugostiteljsko-turističkih.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike