Direktorka RFZO: Prvih 300 pacijenata koji godinama čekaju na operaciju preusmereno u druge ustanove

05.06.2023

09:39

0

U ovom trenutku na Jedinstvenoj listi čekanja za operacije kuka i kolena je blizu 15.000 građana

Direktorka RFZO: Prvih 300 pacijenata koji godinama čekaju na operaciju preusmereno u druge ustanove
Copyright Tanjug/ Institut za Vaskularne bolesti "Dedinje"/ Vesna Veljić

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je da je u cilju rešavanja listi čekanja za operacije kuka i kolena, RFZO uputio dopis svim građanima koji su na listi duže od dve godine da se izjasne da li žele da se preusmere u neku drugu ustanovu.

Za to se izjasnila četvrtina pacijenata i od njih 1.300 koji su se izjasnili da žele da se preusmere, 300 je već preusmereno u druge ustanove, a nekima je već urađena operacija, navela je Radojević Škodrić. Novi rok za izjašnjavanje biće do 1. septembra.

Neki su čekali godinama, a neki su na listi čekanja za operaciju kuka ili kolena bili i duže od decenije. U ovom trenutku na Jedinstvenoj listi čekanja za te intervencije je blizu 15.000 građana. Program preusmeravanja pacijenata iz jedne u drugu zdravstvenu ustanovu omogućio je kraće čekanje na neophodne operacije.

Prema njenim rečima, neki pacijenti se još nisu izjasnili, a neki su se izjasnili da žele da ostanu u bolnicama u kojima su, a novi rok za izjašnjavanje biće do 1. septembra.

"Za pacijente koji su se izjasnili do 1. juna, napravljen je plan - 300 pacijenata je već preusmereno, a ostalih 1.000 će biti preusmereno do kraja godine", rekla je i dodala da će oni biti preusmereni u 31 ustanovu, a za sve pacijente obezbeđene su proteze i lekovi.

Napomenula je da se hitni pacijenti zbrinjavaju bez čekanja, a svi operisani imaju pravo na rehabilitaciju od 21 dan o trošku države.

RTS printscreen
 

 

Pojasnila je da je "of lejbl" terapija, koja podrazumeva terapiju za bolest za koju nije registrovan lek ali postoje naučni i stručni dokazi da je efikasan, dozvoljena za maligne bolesti, transplataciju i neke autoimune bolesti. Napomenula je da je "of lejbl" terapija ne samo kod nas nego u svim zemljama strogo kontrolisana, ali da do sada nije stigao nijedan zahtev, ali se očekuju već ove nedelje zahtevi, pošto su upućene instrukcije.

Govoreći o VTO, rekla je da su je 1.122 žene javile, odobreno je 410 zahteva, 135 je ušlo u proceduru, 54 su završene, a od toga 11 je potvrđenih trudnoća.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike