Šta su sve građani donosili tokom akcije predaje oružja: Od zolje i granata do mitraljeza i ustaničkih pištolja

08.06.2023

21:45

0

Tokom ove akcije do sada je predat 62.801 komad oružja, 22.119 komada minsko eksplozivnih sredstava, što je ukupno 84.920 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava i 2.880.019 komada municije

Šta su sve građani donosili tokom akcije predaje oružja: Od zolje i granata do mitraljeza i ustaničkih pištolja
Copyright Foto MUP

Jedan građanin Srbije u svom domu čuvao je rotirajući mitraljez koji ispaljuje 3.000 metaka u minutu, a sama činjenica da je civil imao kod sebe jedno od najubojitijih oružja na svetu šokirala je javnost.

Stavio ga je na prikolicu i dovezao kako bi predao nadležnima u okviru akcije Ministarstva unutrašnjih poslova "Predaj oružje".

Tokom ove akcije do sada je predat 62.801 komad oružja, 22.119 komada minsko eksplozivnih sredstava, što je ukupno 84.920 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava i 2.880.019 komada municije.

Tokom poslednjih mesec dana građani su mogli da predaju nelegalno oružje, bez ikakvih sankcija, kao i oni koji poseduju dozvole ali iz nekog razloga oružje ne žele u svojoj blizini. Predavalo se sve - Zolje, bombe, granate, ali i oružja iz Prvog i Drugog svetskog rata... čak i ustaničko oružje i oruđe.

Iznenađenja u delu je bilo u delu javnosti - kako topovi, minobacači, "getling" mitraljez ili zolja završe u nečijem domu, ali stručnjaci tvrde da "čuđenju mesta nema".

Prof. dr Vladimir Barović, stručnjak za naoružanje tvrdi da je to posledica pre svega ratova na ovim prostorima, jer znamo da je razno oružje i oruđe pucalo na raznim ratištima devedesetih.

- Verovatno je ilegalnim putem dopremljeno sa tih kriznih žarišta, jer su mnogi magacini i TO i JNA razvučeni, nije se vodila precizna evidencija - rekao je Barović prenosi RTS.

Njegovu tvrdnju pothranjuje i podatak da je tokom jedne od prethodnih akcija jedan građanin vratio ni manje ni više nego protivavionski top od 20 milimetara.

 

Predajte oružje bez ikakvih posledica

Građani mogu svakog dana od 7 do 19 sati da dođu do policijske stanice i predaju neregistrovano oružje. Ukoliko ne mogu da dođu dovoljno je da pozovu i policija će doći i preuzeti oružje. Građani nisu u obavezi da se legitimišu, ostave lične podatke, ni da objasne poreklo oružja.

Većina oružja biće uništena

- Biće uništen veći deo predatog oružja. Sve ono što je funcionalno i upotrebljivo, naravno da će biti predato u fabrici koja se bavi proizvodnjom oružja isključivo za potrebe policije i vojske - kaže Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala UKP MUP-a Srbije.

Prethodna akcija sprovedena je tokom vanrednog stanja 2020. godine.Tada je predato svega 146 komada oružja i oko 3.000 komada municije.

Pre aktuelne, najuspešnija akcija bila je 2003. godine, posle akcije "Sablja", kada su građani predali "oko 50.000 komada oružja".

MUP Srbije
 

Ovakve akcije sprovođene su i 2015, 2016. i 2021. godine ali one nisu dale ni približan rezultat.

Iz MUP-a poručuju da je rok za predaju oružja produžen da bi se omogućilo građanima da bez posledica, mogu da predaju neregistrovano oružje, jer nakon isteka roka, biće pojačane kontrole, te će u skladu sa izmenama zakona, biti značajno pooštrene kazne za vse koji drže nelegalno oružje, ili legalno drže na nepravilan način.  

Podsetimo, ovu meru država je sprovela nakon dve strašne tragedije koje su zadesile naše društvo 3. i 4. maja kada su se dogodili zločini u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca i Smedereva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike