Za četiri dana predato 5.937 komada oružja, MUP objavio detaljno uputstvo za sve građane: Ovde je sve što treba da znate o ovom procesu

11.05.2023

10:45

0

Predaja oružja će trajati sve do 8. juna, do kada građani koji poseduju nelegalno oružje mogu da ga predaju u bilo kojoj policijskoj stanici, i to bez legitimisanja

Za četiri dana predato 5.937 komada oružja, MUP objavio detaljno uputstvo za sve građane: Ovde je sve što treba da znate o ovom procesu
Oružje i municija zaplenjeni u Nišu - Copyright MUP

Od 8. maja pa sve do danas predato je 5.937 komada oružja, 290.572 komada municije i 468 minsko-eksplozivnih sredstava u okviru akcije Ministarstva unutrašnjih poslova "Predaj oružje".

Predaja oružja će trajati sve do 8. juna, do kada građani koji poseduju nelegalno oružje mogu da ga predaju u bilo kojoj policijskoj stanici, i to bez legitimisanja.

Predaja se može izvršiti svakog radnog dana od sedam do 19 časova.

Podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo i da građani ne moraju lično da donose oružje u stanicu, već mogu da kontaktiraju s najbližom policijskom stanicom, nakon čega će patrola policije doći na adresu koju navedu da preuzme oružje.

 

 

Ministarstvo je objavilo i kratak "vodič", odnosno odgovore na najčešća pitanja građana o ovom procesu.

- Građani Republike Srbije mogu da predaju svoje neregistrovano oružje u svim policijskim stanicama širom zemlje svakog dana od sedam do 19 sati, od 8. maja do 8. juna - navodi se u jednoj objavi.

U policiji se ne ostavljaju lični podaci, niti postoje sankcije za građane koji  predaju neregistrovano oružje, što je takođe mučilo neke od njih.

- Ukoliko niste sigurni koji je bezbedan način prenošenja oružja, naročito eksplozivne municije, možete pozvati stanicu milicije kako bi stručna lica došla na adresu na kojoj se oružje nalazi i preuzela ga na adekvatan način - navodi se u saopštenju.

Podsetimo, MUP Srbije objavio je spot kojim pozivaju građane da predaju nelegalno oružje bez posledica do 8. juna.

 

 

U spotu se pozivaju građani da se odazovu akciji, koja traje mesec dana.

- Postoje tragedije koje ne mogu da se prebole, neke greške ne mogu da se isprave. Svi građani Republike Srbije imaju priliku da predaju nelegalno oružje i eksplozivne naprave u svim policijskim stanicama širom zemlje. Predaj oružje, bez ikakvih pitanja o poreklu i straha od krivične odgovornosti i posledica. Akcija traje do 8. juna - navodi se u spotu MUP-a.

Posle masakra u Mladenovcu, a pre toga i u OŠ "Vladislav Ribnikar", Vladi Srbije predložene su nove mere u korist bezbednosti građana i kako bi se sprečilo eventualno ponavljanje sličnih tragedija.

Predložene mere:

- Biće primljeno 1.200 policajaca koji će gotovo uvek biti u školama (a uskoro i tokom celog dana i nastave)

- Dodatak prethodno donetim merama, posle pucnjave u školi

- MUP-u se nalaže da pripremi hitne dopune izmene Zakona o oružju i municiji kojima bi se pooštrili uslovi nošenja oružja

- Šestomesečne i jednogodišnje provere lica koja imaju oružje (tu će, osim nadležnih institucija, biti uključeni i psiholozi i psihijatri)

- 15 godina za one koji neovlašćeno imaju oružje

- Hitna revizija svih do sada izdatih dozvola

- Nalaže se Ministarstvu pravde da pooštri kazne za nedozvoljeno i neovlašćeno držanje i promet oružja. Na primer, za kalašnjikov, od dve do 12 godina, za bombe, granate i do 15 godina zatvora, a minimalna kazna da bude najmanje pet godina.

- Nadležni će moći da izdaju zahtev za analizu na psihoaktivne supstance (i lice će imati određeni rok da taj test i uradi)

- Pooštravanje kazni za nošenje opasnih predmeta, noževa, peroreza, kojima mogu da se nanesu lake i teške telesne povrede učenicima.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: J.N.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike