Neverovatan osećaj slobode je na vrhu, nakon teškog penjanja

07.06.2023

10:47

0

Planinarenje je strast koja traje. Kada se popnete na jedan vrh, sledeće što želite je da što pre ponovite uspon

Neverovatan osećaj slobode je na vrhu, nakon teškog penjanja
Copyright Privatna Arhiva/Marija Radojković

Osim što je zaljubljenik u prirodu i planinarenje, Marija Radojković je i doktor tehničkih nauka i profesor na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, gde se, pored obrazovnog rada sa studentima, bavi i naučnim istraživanjima u oblasti primene inovativnih tehnologija u preradi sirovina prirodnog porekla. Istraživanje i motivacija mladih koju je izabrala kao poziv je na određen način prenela i u hobi i životni stil koji danas propagira.

- Planinarenje nije nastalo kao svestan izbor mog životnog stila, oduvek je bilo tu. Odmalena sam uživala u planinama i seoskoj sredini kod bake i deke i na taj način provodila raspuste. Rekla bih da sam nesvesno oduvek na planini. Na svesnom nivou poslednjih deset godina me je znatiželja usmerila u neke predele, otkrivala sam ih postepeno, prijali su mi, i onda su postali neizostavni deo mog interesovanja. Često kažem da me je vodila znatiželja, a zadržala namera na svim tim visinama - priča na početku Marija.

 

Boravak u prirodi je vid relaksacije, a neki bi možda rekli i terapije.

- Moj odlazak u prirodu i boravak u njoj se povećavao paralelno uz promene u kojima sam se poslovno našla, postao mi je vid opuštanja od tempa i stresa koji je išao uz takav ritam života. Kada pričam sa ljudima sa kojima se srećem na planini, većina nas je krenula u ovom pravcu željna osećaja slobode, dubokog disanja i mentalne relaksacije. Danas je i naučno potvrđeno da je boravak u prirodi esencijalan za psihičko i fizičko zdravlje i ta povezanost se danas naziva vitaminom N (eng. nature-priroda). To je besplatan vid terapije koji podjednako utiče na kompletan organizam. Svi koji su u planinarenju aktivno, zapravo tome teže, da vreme koje provode u prirodi ne bude samo godišnji odmor, već ako je moguće svaki vikend i svaki slobodni trenutak. To je životni stil planinara, vitamin N uzimati što češće, više puta dnevno - savetuje Marija, i ujedno poziva sve koji žele i mogu da joj se priključe u jedinstvenom iskustvu Highlander na Staroj planini od 17. do 21. juna.

Jednodnevno planinarenje ili višednevne akcije koje organizuju planinarska društva u Srbiji su odličan vid takve pomenute terapije. Highlander je jedan od takvih događaj, drugačijih, a možemo ga svakako posmatrati kao jednu koncentrovanu terapiju koja se u nekoliko dana desi svakoj osobi koja dođe. Osećaj slobode koji se javi u trenucima pešačenja je pomešan i praćen dubokim disanjem, konekcijom sa svim onim što je u tebi i oko tebe u tom momentu. Čovek se sa planine, naročito ako je to višednevni boravak, ne vraća isti. Vraća se oporavljen, nahranjen, ispunjen energijom i osmehom, što je izuzetno vredno i važno za neku budućnost koju sebi želi. Zato svako ko krene sa planinarenjem ostaje u toj aktivnosti do kraja života. Strast jeste, ali je i potreba koju čovek osvesti na ovaj način.

 

Od ove godine fokus ove avanture je spavanje pod vedrim nebom, zbog čega se i nazivi samih formata vezuju za sazvežđa: HIGHLANDER Hercules, dužine 101 km, predviđeno vreme prelaska pet dana, HIGHLANDER Pegasus, dužine 53 km, predviđeno vreme prelaska tri dana i HIGHLANDER Orion, dužine 32 km, vikend avantura od dva dana. Postoje tri fomata, tri dužine i vremenska ograničenja za prelazak ruta koje učesnik odabere spram sopstvenih interesovaja i sposobnosti.

Njeno prvo Highlander iskustvo je bilo pre dve godine, na prvom Highlander događaju koji je organizovan u Srbiji.

 

- U tom momentu nisam bila puno infomisana o takvom tipu višednevnog planinarenja i mogu slobodno reći nisam baš potpuno znala u šta se upuštam. Nisam imala do tada nekih sličnih iskustava, što se na prvi pogled videlo u veličini i težini ranca koji sam nosila. Iskreno, i sada se sama sebi divim kako sam te dane izdržala sa takvom težinom. Bio je to ranac od 27 kg. Unutra gomila nepotrebnih stvari, čak i regenerator za kosu, prosto nisam mogla zamisliti boravak od pet dana na planini a da ne operem kosu. Sada već mogu da zamislim i da se bez problema radujem takvom trenutku – priseća se ona, i dodaje da je to bilo iskustvo sa ključnim rečima, kiša, sunce, opet kiša, sevanje, osmeh, zadovoljstvo, sreća, upornost, žuljevi, bol u nozi, divni ljudi, fenomenalni predeli, adrenalin, nema odustajanja, hoću ovo opet.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike