Korona uništila turizam: Turističke agencije otpuštaju radnike

18.09.2020

17:37 >> 09:29

0

Autor: Jovana Vrećo

Od početka epidemije otkazano je oko 350.000 aranžmana

Korona uništila turizam: Turističke agencije otpuštaju radnike
Copyright Profimedia

Od početka epidemije otkazano je oko 350.000 aranžmana, a promet turističkih agencija smanjen je za 92 odsto, navodi, za “24sedam”, Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA.

Turistička sezona je zbog epidemije koronavirusa prošla katastrofalno. Već u julu sve je stalo. U odnosu na prošlu godinu, promet je smanjen za 92 odsto, navodi on.

Granice su, da podsetimo, još u prvim talasima epidemije zatvorile mnogobrojne zemlje u kojima turisti iz Srbije najradije letuju: Grčka, Crna Gora, Italija, Španija i Bugarska, a s vremenom se izbor sužavao.

Neizvesna budućnost turizma

Seničić kaže za naš portal da države u koje su naši turisti u prethodna dva meseca mogli da uđu nisu kompenzovale broj putnika koji su agencije imale prethodnih godina.

– To je proizvelo izuzetno tešku finansijsku situaciju. Opšte mere pomoći su u prvom momentu dobrodošle, ali potrebno je da se ova grana privrede još potpomogne, kako budućnost turističkih agencija ne bi bila neizvesna – zabrinut je direktor YUTA.

FOTO: TANJUG/TANJA VALIĆ/bs

On dodaje da je zasad samo jedna agencija prestala sa radom, ali da se kriza ozbiljno odrazila i na ostale.

– Prestanak rada objavila je jedna agencija jer je, nažalost, vlasnik u aprilu preminuo od koronavirusa. Veliki broj agencija je usled krize, smanjujući troškove, otkazao poslovne prostore i otpustio deo radnika, ali nije prestao sa radom – objašnjava naš sagovornik.

Podaci TOS

Najveće interesovanje za planine i banje

Na osnovu ostvarenih noćenja, domaći turisti su u julu najviše bili zainteresovani za banjska i planinska mesta: Vrnjačku Banju, Sokobanju, Zlatibor, Taru, Kopaonik i Divčibare. Interesovanje je ove godine pokazano i za banje Gornja Trepča i Vrdnik, a veliki broj turista je išao i na Staru planinu, pokazuju podaci TOS-a.

Prema njegovim rečima, od početka epidemije otkazano je oko 350.000 aranžmana.

– Najveći broj putnika uspeo je da dobije potvrde o zamenskim putovanjima koje mogu da se iskoriste do kraja sledeće godine – naglašava Seničić.

Nije bolje ni u Srbiji

Kad je u pitanju interesovanje za letovanje u Srbiji, situacija ni tu nije na zavidnom nivou.

Podatke o protekloj sezoni za “24sedam” iznosi Lijana Stanković iz Turističke organizacije Srbije:

Foto: Youtube/Printscreen

– Domaći turisti su ostvarili 670.189 noćenja u julu, što je za 3,2 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine. Broj noćenja stranih turista i dalje je na izuzetno niskom nivou. U julu su ostvarili 67.209 noćenja, što je za 85,3 odsto manje nego u julu prošle godine – objašnjava ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike