Danas se zvanično završava školska godina, ali učionice neće ostati prazne

06.06.2023

07:15

0

Prema odluci Vlade Srbije danas se zvanično završava školska godina, ali đaci će imati brojne aktivnosti do 20. juna

Danas se zvanično završava školska godina, ali učionice neće ostati prazne
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nakon što je celu zemlju potresao stravičan zločin u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kada je 13-godišnji učenik K.K. hicima iz vatrenog oružja usmrtio devet učenika i domara, a ranio još osmoro dece i nastavnicu, nametnulo se pitanje kako da se nastavi školska godina. Da li deca treba da idu u školu, da budu sa vršnjacima kako bi rane zacelile što pre, ili ih ne treba slati na mesto krvavog zločina. 

Javnost, ali i stručnjaci su bili podeljenih mišljenja. Kako bi se izašlo u susret onima čije su rane još otvorene i bolne, ali i onima koji su spremni da život nastave tamo gde je stao tog tragičnog 3. maja, doneta je odluka da se školska godina završi ranije, ali uz mogućnost da svi koji to žele mogu do 20. juna da idu u školu. 

Prema odluci Vlade Srbije od 1. juna, danas se zvanično završava školska godina, u svim osnovnim i srednjim školama, ali đaci će imati brojne aktivnosti do 20. juna, priliku da poprave ocene, imaju dodatnu i pripremnu nastavu, ali i da odu na planiranu ekskurziju.

Ovakvu odluku Vlada Srbije donela je zbog tragedija koje su duboko pogodile čitavo društvo. Kako, ipak, niko ne bi bio oštećen, za decu koja žele do 20. juna mogu se realizovati dopunska, dodatna i pripremna nastava, nastava u prirodi, kao i drugi oblici obrazovno-vaspitnog rada, radi podsticanja socijalnih i emocionalnih veština učenika i aktivnosti na teme tolerancije, empatije, zajedništva, podrške i zahvalnosti.

Učenici koji ne budu zadovoljni uspehom, dobiće priliku da do 20. juna poprave ocene na lični zahtev.

Škola "Vladislav Ribnikar" biće rekonstruisana

Nakon nezapamćenog masakra u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" doneta je odluka da će to ostati ogledna škola, s tim što će biti rekonstruisana i u njoj će biti izgrađen memorijalni deo u znak sećanja na ubijenu nedužnu decu i voljenog školskog čuvara.

Ministarstvo prosvete uputilo je i dopis školama u kojem se precizira da do 6. juna treba da se utvrdi i predlog zaključenih ocena. Od škola se očekuje da svakom učeniku koji nije zadovoljan predlogom zaključne ocene, obezbede uslove da tu ocenu i popravi ukoliko pokaže rezultat koji je osnova za popravljanje ocena.

Produženi boravak, biće organizovan kao što je i planirano do 20. juna ukoliko se ukaže potreba. Završni ispit za osmake, ali i za svršene srednjoškolce organizuje se takođe prema ranije utvrđenom kalendaru, kao i razredni i popravni ispiti.

Načelnik Školske uprave Beograda Dragan Filipović objasnio je da su nadležni razmišljali dugo, te da je zaključeno da je možda trenutak da se posvetimo drugim aktivnostima i da motivišemo decu, razgovaramo s njima.

Psihosocijalna pomoć u 13 škola

Posle masovnih ubistava početkom maja, usluge psihosocijalne podrške deci, nastavnicima i roditeljima na teritoriji Beograda i Smedereva sprovode se u 13 osnovnih škola, a u beogradskoj OŠ "Vladislav Ribnikar" na dnevnom nivou su angažovana četiri stručnjaka. 

Prema upitniku koje su poslale pojedine škole, roditelji imaju tri opcije.

Mogu da se izjasne da njihovo dete nakon 6. juna neće pohađati školske aktivnosti, da će dolaziti samo u slučaju da je potrebno da popravi ocene, prema rasporedu koji odredi nastavnik ili da će svakodnevno pohađati aktivnosti (dopunsku, dodatnu nastavu, pripremne aktivnosti za učenike osmog razreda, edukativne radionice) u školi do 20. juna.

Profimedia
 

 

Osmake čeka polaganje male mature, od 21. do 23. juna, koja ove godine izgleda drugačije, jer pored srpskog odnosno maternjeg jezika i matematike neće imati kombinovani test, već će polagati jedan od pet predmeta koji su izabrali (geografija, istorija, biologija, fizika i hemija). Najveći broj malih maturanata, njih 38 odsto, izabralo je biologiju, za geografiju se opredelilo 29 odsto, za istoriju oko 16 odsto, devet odsto se prijavilo da polaže hemiju, a najmanje, svega osam odsto, odlučilo se za fiziku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike