Šta će deca da rade u školama od 7. do 20. juna i da li će biti boravka: "Dva svedoka kada se ocene popravljaju"

02.06.2023

17:16

0

Do 20. juna će se u školi organizovati dopunska, dodatna i pripremna nastava i nastava u prirodi, kao i ostali oblici obrazovno-vaspitnog rada

Šta će deca da rade u školama od 7. do 20. juna i da li će biti boravka: "Dva svedoka kada se ocene popravljaju"
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

S obzirom na odluku Vlade Srbije da se školska godina u svim osnovnim i srednjim školama završi 6. juna, Ministarstvo prosvete je danas dostavilo školama dopis, u kojem se nalaze smernice za dalje funkcionisanje nastave.

Jučerašnja odluka Vlade je i da za one učenike koji žele, škole mogu da nastave da rade do 20. juna.

Šta je sa produženim boravkom

Iz Ministarstva prosvete je saopšteno da će "produženi boravak u školama gde postoji, biti organizovan do 20. juna 2023. godine".

Preporuka je, kako su naveli u Ministarstvu, da škola izvrši anketiranje roditelja i na osnovu tih rezultata organizuje rad produženog boravka.

Kako će to tačno izgledati, zavisiće od same škole, odnosno rezultata ove ankete, a roditelji su tokom dana dobijali obaveštenja od nastavnika da će škole sa konkretnim planom izaći tokom današnjeg dana.

I celodnevna nastava do 20. juna

Celodnevna nastava se takođe organizuje i dalje, odnosno do 20. juna 2023. godine.

"Rad u odeljenjima celodnevne nastave ostvaruje se kroz organizaciju različitih oblika slobodnih aktivnosti. Preporuka je da škola, i u ovom delu, izvrši anketiranje roditelja i da na osnovu anketiranja organizuje celu nastavu", piše u saopštenju.

Pixabay/picjumbo_com
 

Koje aktivnosti će deca imati u školi do 20. juna

Do 20. juna će se u školi organizovati dopunska, dodatna i pripremna nastava i nastava u prirodi, kao i ostali oblici obrazovno-vaspitnog rada u skladu sa godišnjim planom rada škole.

"U periodu od 7. juna 2023. godine, odnosno nakon završetka drugog polugodišta u delu koji se odnosi na redovnu nastavu i najkasnije do 20. juna 2023. godine u školama se ostvaruju oblici obrazovno-vaspitnog rada (dopunska, dodatna i pripremna nastava i nastava u prirodi), kao i ostali oblici obrazovno-vaspitnog rada u skladu sa godišnjim planom rada škole, u cilju obezbeđivanja boljih postignuća učenika na kraju školske 2022/2023. a sve u najboljem interesu učenika", poručili su iz Ministarstva.

Popravljanje ocena

Ocene koje su na "klackalici" biće zaključene tako da se se ide na višu ocenu, a oni koji žele da poprave ocenu takođe mogu do 20. juna to da učine u terminu u kome se dogovore sa svojim nastavnikom.

- Potrebno je da škola utvrdi predlog zaključnih ocena na na kraju školske godine najkasnije do 6. juna 2023, a nastavnik daje i obrazloženje ocena. Od škola se očekuje da svakom učeniku koji nije zadovoljan predlogom zaključne ocene obezbedi uslove da je popravi ako pokaže rezultat koji je osnova za popravljanje ocena. Posebno treba da se vodi računa o odredbama koje se odnose na mogućnost predlaganja zaključne ocene u slučajevima kada je učenik ocenjen manje puta od propisanog - piše u dopisu ministarstva, u kom se dodaje:

- Prilikom pripreme zaključne ocene nastavnik treba da ima u vidu i samostalnost i angažovanje učenika i u okviru drugih oblika obrazovno-vaspitnog rada, čija realizacija doprinosi ostvarivanju ishoda obaveznih predmeta izbornih programa i aktivnosti.
 

Antić: Dva svedoka na popravljanju ocena

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže da su svi zatečeni odlukom da se školska godina završi dve nedelje ranije.

- Minimum ocena koje bi đak trebalo da ima u polugodištu su tri, a nemaju ih baš svi. Zato je ministarstvo i preporučilo da se u u obzir uzme i aktivnost na času, jer sigurno ima đaka koji u ovom kratkom roku iz opravdanih razloga neće moći da idu u školu. Takođe, bilo bi dobro da prilikom ocenjivanja nakon 6. juna, pored nastavnika i učenika, budu i najmanje dva svedoka - ostali đaci ili, ako ih nema, bar razredni starešina, pedagog ili neko treći iz škole. Ne bi bilo dobro da ocenjivanje bude jedan na jedan kako bi se izbegle eventualne priče o tome da li je ocena zaslužena, odnosno poklonjena - objašnjava Antić.

Pomoć u "Ribnikaru" i Smederevu

 

Posle masovnih ubistava početkom maja, usluge psihosocijalne podrške deci, nastavnicima i roditeljima na teritoriji Beograda i Smedereva sprovode se u 13 osnovnih škola, a u beogradskoj OŠ "Vladislav Ribnikar" na dnevnom nivou su angažovana četiri stručnjaka, rečeno je na sednici radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih. Kako je saopšteno, u kulturnoj ustanovi "Dadov" u Beogradu u dve smene uvek su prisutna po dva pomagača, koji će pružati pomoć svim građanima do 1. septembra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike