Patrijarh Porfirije u ponedeljak u Ohridu na godišnjicu autokefalnosti MPC

03.06.2023

23:18

0

Patrijarh srpski Porfirije će 5. juna, na Duhovski ponedeljak, u drevnom hramu Svete Sofije u Ohridu služiti svetu Liturgiju

Patrijarh Porfirije u ponedeljak u Ohridu na godišnjicu autokefalnosti MPC
Patrijarh Porfirije - Copyright Foto:SPC

Odazivajući se pozivu arhiepiskopa skopskog i makedonskog Stefana, patrijarh srpski Porfirije će 5. juna, na Duhovski ponedeljak, u drevnom hramu Svete Sofije u Ohridu služiti svetu Liturgiju, čime će svečano biti obeležena prva godišnjica autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije, saopšteno je večeras iz MPC.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

U saopštenju SPC se podseća da je tom prilikom patrijarh Porfirije rekao: ''Po blagodati Božjoj i po promislu Božjem, danas imamo priliku da ovenčamo to što već postoji među nama, a to je jedinstvo koje je u jednom periodu bilo narušeno. Jedinstvo je vaspostavljeno, a onda otišlo i korak dalje u duhu života Crkve kroz vekove, a to je da Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska Arhiepiskopija ima ne samo uslove nego i potrebu i mogućnost da se organizuje kao autokefalna Crkva. Ispostavlja se da je to najbolji mogući način i metod za život Pravoslavne Crkve i naše pravoslavne braće i sestara u Severnoj Makedoniji. Zato ono što smo već realizovali kroz služenje Liturgije u Skoplju danas osećamo da treba javno pred svima i dokumentom koji se zove Tomos da obznanimo punoći Crkve".

U hramu Svete Sofije biće obeležena prva godišnjica od kada je u staroj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila u Beogradu poglavar SPC uručio Tomos o autokefalnosti poglavaru Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike